Ouderen tekenen samen tijdens zomerschool

Overzicht zomerscholen 2023

Ook dit jaar vinden er weer verschillende zomerscholen voor ouderen plaats, waar het Lang Leve Kunst Fonds een bijdrage aan doet. Tijdens de zomerscholen komen ouderen samen om deel te nemen aan een gezamenlijk project. Dit kan eenmalig zijn, maar ook terugkerend. Deze projecten hebben als doel creatieve ontwikkeling en verbinding. Hieronder ziet u welke zomerscholen in 2023 een bijdrage vanuit het fonds krijgen. 

 

Lang Leve Kunst 2023 – Wijks Atelier

Stichting Wijks Atelier

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 3000

Bereik: 20 ouderen

Kunstenaars en docenten van Wijks Atelier geven een creatieve les of workshop, bijvoorbeeld tekenen, schilderen, keramiek, schrijven, fotografie, boetseren. Doel is om de ouderen kennis te laten maken met verschillende kunstvormen. Acht weken lang volgen de deelnemers een les van 3,5 uur per week. Ouderen worden gestimuleerd om hiermee door te gaan. Het resultaat kan zijn dat deelnemers zich vervolgens inschrijven voor een van de reguliere cursussen van de stichting. Zo kunnen ze zich verder ontwikkelen in een van de disciplines.                                                                           

 

Uit de kunst!

Stichting KijkopWelzijn

Bijdragen Lang Leve Kunst Fonds: € 3000

Bereik: 12 ouderen

Stichting KijkopWelzijn wil met dit project actieve kunstbeoefening bevorderen. De cursus biedt naast ontmoetingen en contact, mogelijk ook een begin van een nieuwe hobby. Tijdens de zomervakantie vinden er minimaal vijf sessies plaats. Ouderen doen samen onderzoek en bezoeken met elkaar een museum. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag, en presenteren ze hun eigen gemaakte werkstukken aan elkaar. Voor deze opzet maken ze gebruik van de Handreiking zomerschool voor 70-plussers van Kunstmuseum Den Haag. 

 

Zomer in de Hof’, zes weken een creatieve middag voor iedereen van 70+

Drawing Centre Diepenheim

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 2145

Bereik: 12 ouderen

Tijdens dit project krijgen ouderen zes weken lang een creatieve middag aangeboden. De organisatie wil de lokale gemeenschap bij de hedendaagse tekenkunst betrekken, en zelfexpressie bij ouderen aanmoedigen door ze zelf te laten tekenen. In een serie van zes bijeenkomsten wordt met ouderen gekeken naar het werk van Eva Spierenburg, waarvan de tentoonstelling ‘still life with swallowed spiral’ te zien is in Drawing Centre Diepenheim. Aan de hand van haar thema’s en werkwijze, gaan de deelnemers samen aan de slag. Het onderwerp van de expositie is het lichaam. 

 

All you can Art

11 juli tot 27 augustus

Kunsthal Rotterdam

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 30.000

Deelnemers: 75 ouderen 

All you can Art is een initiatief van Kunsthal Rotterdam en Instituto Buena Bista (IBB). All you can Art bestaat sinds 2016 en heeft als uniek concept door middel van kunst en het maakproces, verbindingen en ontmoetingen te stimuleren tussen verschillende doelgroepen en verschillende leeftijden. Dit jaar richt het project zich vooral op ouderen. Onder begeleiding van professionele kunstenaars maken de ouderen een aantal keer per week met elkaar en met deelnemers uit andere doelgroepen kunst. Vervolgens worden deze kunstwerken gepresenteerd in de Kunsthal. De deelnemers worden verdeeld in kleine groepjes. In totaal zijn er zes kunstenaars die allemaal met een ander thema aan de slag gaan. De kunstenaar en de deelnemers bepalen samen wat zij gaan maken. 

 

Zomerschool voor ouderen in Kunstmuseum Den Haag (2022 t/m 2024)

21 juli tot 18 augustus

Kunstmuseum Den Haag

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 60.000

Deelnemers: 120 ouderen

Het programma van het Kunstmuseum Den Haag bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten in de zomer. Ouderen gaan aan de slag met het maken kunst, maar doen hiervoor eerst onderzoek in het museum zelf. Het programma bestaat uit oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren. De deelnemers komen elke week op een vaste dag naar het museum. Deelnemers worden gestimuleerd om ook na de zomerschool bezig te blijven met kunst. De laatste bijeenkomst bevat ook een evaluatie, waarbij de deelnemers twee vrijkaarten krijgen om het museum nogmaals te bezoeken met iemand uit hun eigen omgeving. Ook krijgen de ouderen informatie over waar en hoe ze kunstlessen kunnen blijven volgen in hun eigen wijk. Na een aantal maanden is er nog een terugkomdag voor de verschillende groepen. 

Het Kunstmuseum in Den Haag heeft in 2021 een pilot gedaan van de Zomerschool, waar het Lang Leve Kunst Fonds ook een bijdrage aan heeft gegeven. Voor de periode 2022-2024 wil het museum dit initiatief verder opschalen en ontwikkelen. De bedoeling is om dit vanaf 2025 onderdeel te laten worden van het reguliere programma van het museum.

Meer artikelen

Zoeken:

Zoeken