Toekenningen tweede kwartaal 2024

Het Lang Leve Kunst Fonds heeft in het tweede kwartaal van 2024 in totaal 22 initiatieven gefinancierd. Dit zijn zowel grotere aanvragen, als aanvragen in ons snelloket voor kleinere initiatieven. Een breed scala aan kunstvormen komt aan bod.

Kunst over de vloer

Net als in het eerste kwartaal hebben we ook in het tweede kwartaal een aantal aanvragen ontvangen van musea die aan de slag gaan met Kunst over de vloer (voorheen: Pop-up EXPO XXL). Een initiatief van Club Goud, waarbij een museum, een kunstenaar, een zorgorganisatie en ouderen zelf een ontwikkelteam vormen, die samen een expo inclusief randactiviteiten ontwikkelen. Het Lang Leve Kunst Fonds steunt Club Goud via het satellietprogramma om dit initiatief door Nederland te verspreiden. We zijn blij dat dit heel goed lukt. 

Ook het afgelopen kwartaal zijn er weer mooie initiatieven van de grond zijn gekomen, verder ontwikkeld en verder verspreid. We zijn er trots op daaraan bij te kunnen dragen. Hieronder staat een overzicht van alle toekenningen. We lichten een  bijzonder initiatief uit in de categorie gemengd. 

Toekenningen tweede kwartaal

Uitgelicht: “Songs For Life 2024” van Stichting VERGE

Met Songs for Life 2024 zetten ouderen hun persoonlijke ervaringen en levensverhalen onder begeleiding van professionele songwriters en muzikanten om naar eigen geschreven teksten en melodieën. Hiervan maken ze een professionele opname. Binnen 6 creatieve sessies ondergaan de ouderen samen het proces ‘van levensverhaal naar liedje’. Een ervaring waar ze uiteindelijk een professionele ‘Song for Life’ aan over houden.

Een origineel project dat zich van veel andere muziekprojecten op locatie bij zorginstellingen onderscheidt: de ouderen leveren de basis voor de songs. Ze werken samen met de muzikanten en songwriter om tot hun eigen professionele ‘song of life’ te komen. Het initiatief leidt tot intergenerationele ontmoetingen, tot ‘hernieuwde’ kennismakingen voor de ouderen onderling en tot plezier en verbinding. Leuke ‘bijvangst’ is dat jonge musici in dit project gecoacht worden en ervaring opdoen in het werken met ouderen.  

In 2023 deed VERGE een pilot van Songs For Life op 2 locaties. Ze nemen de lessons learned uit de pilot mee in deze uitbreiding. Het LLKF biedt VERGE naast de toekenning een coaching traject aan, om verder te werken aan verduurzaming van het initiatief. 

Project in cijfers

  • Het project bereikt 200 ouderen
  • Op 10 locaties (zorghuizen, buurthuizen, culturele centra en in een aantal gevallen bij ouderen thuis).
  • De looptijd is van 8-7-2024 t/m 14-12-2024
  • Het Lang Leve Kunst Fonds heeft een toekenning gedaan van € 50.000

Meer artikelen

Zoeken:

Zoeken