Kunst door de Brievenbus

Kunst door de Brievenbus: “Om de week een creatief cadeautje om mee aan de slag te gaan”

Wat is het?

In 2020 gestart en nog steeds succesvol: Kunst door de Brievenbus (KddB), een eenvoudig en doeltreffend concept. Deelnemers krijgen om de week een verrassende kunstopdracht in de brievenbus. Ze gaan ermee aan de slag, meestal in een groep, sturen een foto op van het resultaat en krijgen een persoonlijke reactie. Dan ontstaat vaak een warm contact.

Drie kunstenaars hebben de opdrachten gemaakt, die inspirerend zijn voor beginners en meer ervaren creatievelingen. Plezier staat voorop en de kunst is te maken met materiaal dat de meeste mensen al in huis hebben. Aan het einde van een serie opdrachten is er meestal een online of fysieke presentatie van de kunstwerken, bijvoorbeeld in de etalage van een leegstaande winkel. Verrassend om te zien hoe creatief mensen zijn!

Kunst door de Brievenbus leidt tot verbinding, want mensen werken vaak samen aan een opdracht en organiseren samen een expositie.

Voor wie is het?

Voor iedereen die van tekenen houdt, voor iedereen die al heel lang niet getekend heeft, voor iedereen die denkt dat ie niet kan tekenen, voor ervaren en onervaren tekenaars, (amateur-)kunstenaars, voor mensen die graag thuis aan de slag willen… Kunst door de Brievenbus is er eigenlijk voor iedereen!

Startpakket

Amphion biedt een startpakket, waarmee organisaties makkelijk het project kunnen opzetten, eventueel met hulp van een paar vrijwilligers.
Het pakket (€ 500) bestaat uit:

  • opdrachtseries A en B (digitale bestanden van de opdrachtbrieven en bijbehorende kaarten)
  • een hand-out met tips en tricks
  • een format voor het bijhouden van de administratie
  • een uur coaching op afstand (eventueel ook op locatie mogelijk) en
  • telefonische vraagbaak.

Vervolgseries zijn tegen betaling beschikbaar.

Ook tof: Samen Kiek’n en Draadjeswerk

Het succes van Kunst door de Brievenbus maakt zichtbaar dat er behoefte is aan projecten, waarbij mensen op een laagdrempelige manier thuis mee kunnen doen. Inmiddels zijn twee nieuwe varianten ontwikkeld.

Samen Kiek’n: elke maand een fotografieopdracht in de mailbox. Gemaakt werk sturen mensen op, komt in de digitale expositie en de maker ontvangt een persoonlijke reactie. Twee keer per jaar is er een workshop, zodat deelnemers elkaar ontmoeten en samen aan de slag kunnen. Deze opdrachten zijn tegen betaling beschikbaar.

Draadjeswerk: om de maand een textiel-opdracht in de mailbox. Voor ervaren en minder ervaren handwerkers. Gemaakt werk sturen mensen op, komt in de digitale expositie en de maker ontvangt een persoonlijke reactie. Twee keer per jaar is er een Café Draadjeswerk, zodat deelnemers elkaar ontmoeten en samen aan de slag kunnen. Meedoen is gratis en het maakt niet uit waar de deelnemers wonen.

Contactpersoon en meer informatie

Voor meer informatie en/of het aanschaffen van een startpakket Kunst door de Brievenbus, neem contact op met Maria van der Post, mariavanderpost@amphion.nl of 06-82095181.

Aanvraag bij het Lang Leve Kunst Fonds

Het Lang Leve Kunst Fonds heeft Amphion Cultuurbedrijf gefinancierd om Kunst door de Brievenbus te ontwikkelen en uit te rollen door Nederland. Er is weer plek voor nieuwe organisaties die aan de slag willen met Kunst door de Brievenbus. Bent u geïnspireerd geraakt? U kunt bij het Lang Leve Kunst Fonds een aanvraag van maximaal € 3.000 indienen om Kunst door de Brievenbus op te zetten. Voor welzijnsorganisaties, zorgorganisaties en culturele organisaties en alle medewerkers en vrijwilligers die graag ouderen actief laten meedoen aan kunst en cultuur!

Foto’s: Ronald Falke

Meer formats

Later zijn hier meer formats te zien

Zoeken:

Zoek