Achter grootmoeders keukendeur soep recept

Achter Grootmoeders Keukendeur

Stichting Goeikes

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 3.000

Helmond

Aantal deelnemers: 20 ouderen

 

Stillevens

Stichting Goeikes wil met dit initiatief ouderen creatief aan de slag te laten gaan in groepsverband, en tegelijkertijd een stukje cultureel erfgoed vaststellen. Tijdens dit project gaan ze met de ouderen aan de slag om hun meest herkenbare recepten vast te leggen in een stilleven. Naast stillevens laten ze de ouderen elkaar portretteren, onder begeleiding van een ervaren fotograaf. Dit, samen met verhalen over eten en de recepten, bundelt de stichting in het kookboekje ‘Achter Grootmoeders Keukendeur’.

 

Ervaring

Het project is meer dan geslaagd. Twintig ouderen vormden de vaste basis van het project, maar er zijn ook ouderen incidenteel aangehaakt als deelnemer en/of toeschouwer. De ouderen zijn onderverdeeld in drie groepen en op drie locaties aan de slag gegaan: een kunstcentrum, verzorgingstehuis en wijkhuis.

In zes bijeenkomsten deelden de ouderen hun verhalen, kookten ze en hebben ze gefotografeerd. Alle resultaten zijn samengekomen in het kookboek ‘Achter Grootmoeders Keukendeur’. Daarnaast zijn foto’s gemaakt door de deelnemers op groot formaat te zien in de kasteeltuin van Helmond.

Achter grootmoeders keukendeur deelneemster in tuin

Tot nu toe is er nog geen dag voorbij gegaan waarin er niet een van de deelnemers met zijn/haar kinderen, vrienden of familie trots een wandeling door de kasteeltuin heeft gemaakt.

Vervolg

Voor de organisatie was ‘Achter Grootmoeders Keukendeur’ maar een klein onderdeel van het fotofestival ‘Goeikes Achter de Schermen’. Uiteindelijk was het de verrassing van het festival. De stichting wil dan ook proberen in de toekomst bij elk fotofestival een randactiviteit in te plannen met de doelgroep ouderen.

Meer initiatieven

Strijkorkest dalloere

Dall'oere strijkorkest voor ouderen

Stichting Nieuwlicht wil een overdag-strijkorkest DALL'OERE voor ouderen opzetten.
Kunst door de brievenbus via Dag en Doen

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

In de app 'Dag!enDoen!' is een digitaal museum gebouwd waarin de gemaakte kunstwerken tentoongesteld worden.
Jong geleerd_oud gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan

Op 5 locaties van een zorginstellingen in Tilburg verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal...

Zoeken:

Search