All you can art

Organisatie: Kunsthal Rotterdam
Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 30.000
Plaats: Rotterdam
Deelnemende ouderen: 80, daarnaast circa 27.000 bezoekers van de Kunsthal die het project bekeken

 

In de zomer 2023 presenteerde de Kunsthal Rotterdam in samenwerking met Instituto Buena Bista Curaçao (IBB) de 8e editie van All you can Art. De Kunsthal toverde haar Auditorium om tot een open atelier. Zo transformeerde het tot een organisch groeiende tentoonstelling.

Onder leiding van kunstenaars David Bade en Tirzo Martha, trokken social practice kunstenaars Goretti Pombo, Rieneke de Vries en collectief Take-A-Way, Elvis Chen en Roxette Capriles het Auditorium van de Kunsthal in. Iedere kunstenaar kreeg een houten tuinhuisje dat diende als atelier, waarin zij met een specifiek thema, doelgroep en een vaste partner aan de slag gingen. De partners waren zorginstelling Laurens, Reakt en de Pauluskerk Rotterdam.

Intergenerationeel project

All you can Art is een intergenerationeel project, afgelopen zomer lag de focus op de doelgroep ouderen. Onder begeleiding van professionele kunstenaars maakten ouderen meerdere keren per week met elkaar, en met deelnemers uit andere doelgroepen, samen kunst. Aan het eind werden deze kunstwerken gepresenteerd in het auditorium van de Kunsthal. 

 

All you can art
Kunsthal Rotterdam, All You Can Art. Laurens Delfshaven, 8 augustus 2023. Foto Marco De Swart

3 projecten uitgelicht

Een van die projecten was ‘Kunst Thuisbezorgd’. In het atelier van David Bade werd de hele zomer aan het project gewerkt. Met Kunst Thuisbezorgd creëerden deelnemers kunstwerken die bezorgd werden bij de bewoners van de zorginstelling Laurens Ouderenzorg.

Tirzo Martha werkte in zijn atelier met de (oudere) leden van de Pauluskerk rondom het zelfgekozen thema ‘zorg’. Samen creëerden zij kunstwerken over o.a. de geschiedenis van de psychiatrie, de zorg voor een hond en maakten zij een indrukwekkende zorgrobot.

Het atelier van Elvis Chen stond in het teken van dromen. Summerschool studenten en ouderen van Laurens werkten hier aan een sculptuur in de vorm van een vlieger. 

Verbinding door Verbeelding

De doelstelling van All you can Art is het kweken van begrip en het leggen van verbindingen tussen mensen, kunst en cultuur, met verbeelding als instrument. Dit is goed gelukt. Vanaf het begin kwamen ouderen met de deelnemers uit andere doelgroepen, waaronder de Summerschool studenten, in contact. Dit zorgde voor bijzondere ontmoetingen en uitwisselingen die normaal gesproken niet snel zouden ontstaan. Verhalen die niet in woorden zijn uit te drukken, vonden via de kunst hun weg naar buiten.

Vervolg

De Kunsthal en het IBB willen meer Rotterdammers in aanraking laten komen met kunst en met elkaar. Ze zoeken naar een structureel aanbod. Mogelijk in de vorm van een mobiel atelier; de ‘All you can Art On Wheels’. Een atelier dat alle buurten van Rotterdam aandoet in samenwerking met diverse partners uit Rotterdam.

Voor meer informatie, bekijk het project op de website van de Kunsthal: All you can Art – Kunsthal

Meer initiatieven

Migranten ouderen aan tafel

Migrantenouderen in beeld, in contact en in actie

Participe wil met dit initiatief het sociaal netwerk van migrantenouderen, het bereik van organisaties onder migrantenouderen...
Ouderen aan het spelen in toneelstuk Rimpels die spreken

Rimpels die spreken (onderdeel Pijnlijke Melodie verder het land in)

'Rimpels die spreken' is een zwart-komische locatievoorstelling met live-muziek, over de kritieke toestand van de huidige...
Muzikanten en ouderen aan het werk

Songs for life

Het project Songs for Life is een project waarbij een ervaren songwriter en leerlingen van de opleiding tot muzikant...

Zoeken:

Zoek