Dit verhaal smaakt naar meer

Organisatie: Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 2.400

Plaats: Rotterdam

Deelnemende ouderen: 8 spelers en 2 muzikanten

Rebelse verhalen

In 2022 maakte de stichting Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten met een groep ouderen de voorstelling “Een verhaal dat smaakt”. Van de toneelspelers kwam de wens om hun talenten verder te ontwikkelen. Dat hebben ze gedaan in dit vervolgproject: “Dit verhaal smaakt naar meer”.  In het stuk willen zij aan de orde stellen hoe irritant het is om als oudere aan de kant te worden gezet. Het is een voorstelling gebaseerd op rebelse verhalen van de ouderen zelf.

Van de verhalen van de ouderen en bijpassende liedjes, is een script gemaakt. Uiteindelijk hebben acht ouderen hard gerepeteerd en in het toneelstuk gespeeld. Twee amateurmuzikanten van 70+ waren samen met een professionele muzikant verantwoordelijk voor de muziek. Tijdens het repetitieproces hebben de spelers een hechte band met elkaar gekregen, dankzij de persoonlijke verhalen die ze hebben uitgewisseld. Daarnaast zijn ze allemaal gegroeid in hun toneelspel en hebben ze zich echt ontwikkeld.

Bijzondere talenten

Tijdens het repetitieproces werden bij een aantal spelers bijzondere talenten ontdekt! Zo bleek de Antilliaanse Reginald – ook tot zijn eigen verrassing (“Ik zing alleen maar onder de douche”) – mooi te kunnen zingen. Hij heeft tijdens de voorstelling ‘Laat me’ van Ramses Shaffy gezongen. Ook de Surinaamse Sabitri bleek prachtig te kunnen zingen en zong een lied in het Hindoestaans. En Ria bleek zelfs te kunnen rappen.

Doordat de spelers verschillende culturele achtergronden hadden, was het publiek dat naar de voorstelling kwam kijken heel divers.

Toneelvoorstelling dit verhaal smaakt naar meer

Vervolg

Samenwerkingspartner Theater Zuidplein en de stichting willen ook volgend jaar weer een soortgelijke vertelvoorstelling opzetten. Ze zijn aan het onderzoeken of de voorstelling gespeeld kan worden tijdens de Week van de Eenzaamheid. De vorm – een lunchvoorstelling met verhalen – werkt heel goed om mensen met elkaar in gesprek te brengen. Tijdens de drie gangen vertelden de bezoekers eigen verhalen aan elkaar en aan de spelers.

Meer initiatieven

Werken uit Kunst aan Zet

Kunst aan Zet

Kunst aan zet van Het Wilde Westen uit Utrecht-West bestaat uit vier onderdelen, waar ouderen actief aan mee kunnen...
Verhalen schrijven Biblionet

Verborgen verhalen over afstand en nabijheid

Zelfstandig wonende senioren uit Groningen schrijven onder begeleiding van een autobiografisch schrijfdocent en storyteller...
Ouderen aan het werk met kunst

Creatief Actief @Kunstencentrum Transvaal

Stichting Topaze organiseert 4 keer per week open inloopochtenden, met creatieve activiteiten.

Zoeken:

Zoek