Inspiratie

verhaal

Het verhaal van Letizia

‘Ik kreeg in 2019 de kans om de voorstelling Pijnlijke Melodie van Grey Vibes naar Breda te halen. Heel mooi om met ouderen én jongeren aan de slag te gaan over de ouderenzorg en over hoe we voor elkaar (zouden moeten) zorgen.

Onze editie kreeg de naam #Geraniums! en kwam tot stand door een samenwerking tussen Hertog Zout en Nieuwe Veste. Het script en het projectplan van Pijnlijke Melodie waren de basis, de lokale context en de deelnemers de belangrijkste inspiratiebron. Het werven van oudere deelnemers ging verrassend goed. Bij twee kennismakingsdagen voor geïnteresseerde deelnemers gaven maar liefst 40 ouderen aan mee te willen spelen met de voorstelling!

Denkoefeningen

Einde augustus startte de repetities. Ik koos er bewust voor een open proces te doorlopen. De spelers gaven al toneelspelend hun mening op de gespeelde scène. Een voorbeeld: Een bewoonster van het verzorgingstehuis trekt meermaals per dag haar jas aan en pakt haar tas in, in de stellige overtuiging dat haar dochter haar ieder moment kan komen halen. Een speler: “Ik zou dat wel het mooiste vinden ja, zo lang mogelijk thuis wonen en dat m’n kinderen voor me zorgen.” Een andere speler: “Mwah die jongelui van tegenwoordig hebben wel wat anders aan hun hoofd dan voor ons te zorgen. Ik zou dat prima begrijpen.” Zo werd het repetitieproces ook een interessante denkoefening over hoe we voor elkaar zorgen als we ouder worden. Een denkoefening die we later via de voorstelling deelden met het publiek. Het werd dus echt van ons allemaal.

‘ik vond het geweldig dat het niemand onberoerd liet’

 

 

 

 


foto’s:#Geraniums! door Ron Magielse

14 voorstellingen

In november speelden we de voorstelling 14x voor meer dan 600 man publiek en 200 zorgstudenten. #Geraniums! werd uitgevoerd door 34 toneelspelers, een koor van 40 oudere zangers (Cantabile Plus) en ondersteund door 10 vrijwilligers. Mijn organisatie Hertog Zout werkte hierbij nauw samen met kunstencentrum Nieuwe Veste uit Breda.

Ik vond het geweldig dat het niemand onberoerd liet: spelers, zorgstudenten en het publiek. Een van de oudere spelers zei: “ik heb normaal gesproken overal pijntjes, maar ik voel er al drie maanden helemaal niks van!”. En een student: “Ik heb vandaag iets belangrijks geleerd: als iemand achter een rollator loopt, zal ik nooit meer over hem/haar praten alsof hij er niet bij is”. Dat ontroerde me, zoals zo veel in dit maakproces.

#Geraniums! was nog maar het begin. Muzelinck, het Kunstencentrum in Oss, heeft Hertog Zout nu gevraagd om twee projecten met ouderen uit te voeren. En in Breda gaat het ook verder, Nieuwe Veste werkt nu aan #Geraniums! de theaterwerkplaats, met meer dan 20 enthousiaste deelnemers. Wij willen hier blijvend iets neerzetten met ouderen.’

www.hertogzout.nl
www.nieuweveste.nl
www.greyvibes.nl