Kunstwerken uit het project kunst door de brievenbus

Kunst door de Brievenbus

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 3.000

Amphion/Welzijn Putten

Putten

Aantal deelnemers: 67 ouderen

 

Kunst door de Brievenbus

Met Kunst door de Brievenbus ontvangen ouderen om de week een kunstopdracht in de brievenbus die ze met huis-, tuin- en keukenspullen kunnen maken. In drie series van zes opdrachten hebben 67 ouderen uit Putten zich van hun creatiefste kant laten zien. Elk serie is afgesloten met een expositie.

Amphion Cultuurbedrijf uit Doetinchem ontwikkelde Kunst door de Brievenbus en begeleidde in 2022 en 2023 ruim 20 organisaties om in hun regio zelf Kunst door de Brievenbus uit te gaan voeren. Welzijn Putten is een van deze organisaties. In de eerste en derde serie zijn de kunstopdrachten van Amphion gebruikt, maar de tweede serie opdrachten is van een lokale kunstenares.

 

Ervaring

De stichting is heel enthousiast. Ze zien dat de deelnemers elke twee weken uitkijken naar de nieuwe opdracht en zichzelf verrassen met hun eigen creativiteit. De opdracht en vervolgens het bedenken hoe je dat wil aanpakken, is een geweldig proces waarbij de ouderen ontdekken dat ze veel meer in hun mars hebben dan ze denken. Indrukwekkend om telkens weer te zien hoe divers de creaties zijn: de precisie, de originaliteit, de verschillende materialen, het kleurrijke, het humoristische of juist de boodschap die erin verwerkt is. Ook familieleden en vrienden reageren heel positief op de gemaakte kunst. Dat motiveert alleen maar meer. Het formaat van de opdrachten werkt ook mee, het is overzichtelijk en behapbaar.

 

Deelnemers aan tafel bij het project kunst door de brievenbus

Vervolg

Er is zoveel enthousiasme onder de deelnemers en medewerkers, dat Kunst door de Brievenbus een definitieve activiteit wordt in de organisatie. Een van de deelnemers zal de rol van coördinator op zich nemen. Vanuit de lokale kunstenaar is het Kunst door de Brievenbus collectief bovendien uitgenodigd om mee te doen met de AtelierRoute in Putten. Dit betekent dat de deelnemers een opdracht gaan maken vanuit de AtelierRoute over het thema ‘Zilver’. Deze speciale route wordt georganiseerd omdat de route nu 25 jaar bestaat.

Meer initiatieven

Dit verhaal smaakt naar meer

Dit verhaal smaakt naar meer

In het toneelstuk willen ouderen aan de orde stellen hoe irritant het is om aan de kant te worden gezet.
Foto Maashorster Meesterwerk (1)

Maashorster Meesterwerk

Ouderen deden mee aan muzieksessies en ontwikkelden hun talenten op het gebied van zang, dans en toneel.
Muzieksalon-ouderen-zingen-jammen-op-podium

Muzieksalon: jammen voor 65-plussers

Door samen te jammen, leren de 65-plussers hun eigen en elkaars talenten kennen.

Zoeken: