Kunstwerken uit het project kunst door de brievenbus

Kunst door de Brievenbus

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 3.000

Amphion/Welzijn Putten

Putten

Aantal deelnemers: 67 ouderen

 

Kunst door de Brievenbus

Met Kunst door de Brievenbus ontvangen ouderen om de week een kunstopdracht in de brievenbus die ze met huis-, tuin- en keukenspullen kunnen maken. In drie series van zes opdrachten hebben 67 ouderen uit Putten zich van hun creatiefste kant laten zien. Elk serie is afgesloten met een expositie.

Amphion Cultuurbedrijf uit Doetinchem ontwikkelde Kunst door de Brievenbus en begeleidde in 2022 en 2023 ruim 20 organisaties om in hun regio zelf Kunst door de Brievenbus uit te gaan voeren. Welzijn Putten is een van deze organisaties. In de eerste en derde serie zijn de kunstopdrachten van Amphion gebruikt, maar de tweede serie opdrachten is van een lokale kunstenares.

 

Ervaring

De stichting is heel enthousiast. Ze zien dat de deelnemers elke twee weken uitkijken naar de nieuwe opdracht en zichzelf verrassen met hun eigen creativiteit. De opdracht en vervolgens het bedenken hoe je dat wil aanpakken, is een geweldig proces waarbij de ouderen ontdekken dat ze veel meer in hun mars hebben dan ze denken. Indrukwekkend om telkens weer te zien hoe divers de creaties zijn: de precisie, de originaliteit, de verschillende materialen, het kleurrijke, het humoristische of juist de boodschap die erin verwerkt is. Ook familieleden en vrienden reageren heel positief op de gemaakte kunst. Dat motiveert alleen maar meer. Het formaat van de opdrachten werkt ook mee, het is overzichtelijk en behapbaar.

 

Deelnemers aan tafel bij het project kunst door de brievenbus

Vervolg

Er is zoveel enthousiasme onder de deelnemers en medewerkers, dat Kunst door de Brievenbus een definitieve activiteit wordt in de organisatie. Een van de deelnemers zal de rol van coördinator op zich nemen. Vanuit de lokale kunstenaar is het Kunst door de Brievenbus collectief bovendien uitgenodigd om mee te doen met de AtelierRoute in Putten. Dit betekent dat de deelnemers een opdracht gaan maken vanuit de AtelierRoute over het thema ‘Zilver’. Deze speciale route wordt georganiseerd omdat de route nu 25 jaar bestaat.

Meer initiatieven

Strijkorkest dalloere

Dall'oere strijkorkest voor ouderen

Stichting Nieuwlicht wil een overdag-strijkorkest DALL'OERE voor ouderen opzetten.
Kunst door de brievenbus via Dag en Doen

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

In de app 'Dag!enDoen!' is een digitaal museum gebouwd waarin de gemaakte kunstwerken tentoongesteld worden.
Jong geleerd_oud gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan

Op 5 locaties van een zorginstellingen in Tilburg verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal...

Zoeken:

Search