Kunst door de brievenbus via Dag en Doen

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

Bijdrage Lang Leve Kunst Fond: € 18.000

Stichting Dag!enDoen!

Deelnemende ouderen: 175

 

‘Dag!enDoen!’ bestaat uit een eenvoudig te bedienen app die deelnemers iedere dag laat zien aan welke activiteiten zij die dag mee kunnen doen. De app wordt gecombineerd met een maatje (vrijwilliger), die met een deelnemer mee kan naar een activiteit. En met vrijwilligersvervoer, dat ervoor zorgt dat de deelnemer op de plaats van bestemming komt. Tijdens corona zijn er digitale activiteiten aan de app toegevoegd. Ook zijn er fysieke ‘Dag!enDoen! cafés’. ‘Dag!enDoen!’ is inmiddels in 20 gemeenten actief en wordt door lokale welzijnsorganisaties uitgevoerd.

 

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

Vanuit de deelnemers aan de ‘Dag!enDoen!’ app kwam de vraag naar meer creatieve activiteiten. Daar sluit ‘Kunst door de Brievenbus‘, ontwikkeld door Amphion Cultuurbedrijf, perfect op aan. Bij ‘Kunst door de Brievenbus’ krijgen deelnemers om de week een kunstopdracht in de bus die zij met huis, tuin en keukenmateriaal kunnen maken.

 

Digitaal museum

In de app is een digitaal museum gebouwd waarin de gemaakte kunstwerken tentoongesteld worden. Het digitale museum hangt inmiddels vol met kunstwerken van ouderen uit de 7 gemeenten die meedoen aan ‘Kunst door de Brievenbus’. In elke gemeente is bovendien een fysieke tentoonstelling geweest van de kunstwerken.

De stichting is trots op het museum en de leuke mailtjes die ze van deelnemers kregen die hun werkstukken terugzagen in het museum. Zij konden de link weer doorsturen aan hun familie. Dat werd heel erg gewaardeerd.

 

Vervolg

De kunstopdrachten zijn opgenomen in een carrouselsysteem, zodat ze steeds weer terugkomen. Daardoor kunnen ook andere mensen op een later tijdstip instappen. Ook andere gemeentes gaan nu inhaken op ‘Kunst door de Brievenbus’. Zoals Rotterdam, die eind 2023 pas is gaan deelnemen aan ‘Dag!enDoen!’ Dus het blijft doorgaan en er komen nieuwe deelnemers bij. ‘Dag!enDoen!’ en ‘Kunst door de Brievenbus’ versterken elkaar op deze manier.

Link naar museum: https://www.dagendoen.nl/frontoffice/portal/info/onsmuseum/

Meer initiatieven

Strijkorkest dalloere

Dall'oere strijkorkest voor ouderen

Stichting Nieuwlicht wil een overdag-strijkorkest DALL'OERE voor ouderen opzetten.
Jong geleerd_oud gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan

Op 5 locaties van een zorginstellingen in Tilburg verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal...
Suiker voorstelling

Suiker

Ouderen creëren samen met de betrokken kunstenaars van Gouden Dans, een dansvoorstelling rond het thema ‘suiker’.

Zoeken:

Search