Kunst door de Brievenbus

Speciaal voor alle (creatieve) ouderen die sinds het begin van corona noodgedwongen veel thuis zijn, heeft Amphion Cultuurbedrijf nu bijna twee jaar geleden het project ‘Kunst door de Brievenbus’ opgestart. Sinds april 2020 hebben al ruim 200 deelnemers uit de gemeenten Doetinchem, Doesburg, Bronckhorst, Montferland en Oude IJsselstreek zich aangemeld. Zij zijn allemaal creatief aan de slag gegaan. Inmiddels is duidelijk dat Kunst door de Brievenbus een blijvertje is: het bereikt deels andere ouderen, brengt energie en verbinding en is makkelijk te realiseren.

Opdrachten door de brievenbus

Om de week krijgen de deelnemers een kaart door de brievenbus met daarop een creatieve opdracht. De opdrachten zijn te maken met pen, potlood of ander materiaal dat de meeste mensen gewoon thuis hebben. Het is mogelijk om als individu deel te nemen aan het project, maar Amphion hoopt juist dat deelnemers hun kunstwerken met elkaar delen. Zij koppelen deelnemers die dit leuk vinden aan elkaar. Deelnemers kunnen ook zelf een bekende als ‘maatje’ kiezen, zoals een (klein)kind of een buurtgenoot. Deelname is gratis. Deelnemers krijgen 6 opdrachten thuisgestuurd. Daarna kan de volgende serie van 6 opdrachten worden aangevraagd.

Expositie

Na iedere afgeronde opdracht wordt een foto van het kunstwerk per mail gedeeld met Amphion. Van inzendingen wordt een kleine expositie samengesteld die door de deelnemende gemeenten reist. Veel deelnemende ouderen vinden het leuk om te laten zien wat ze hebben gemaakt en te bekijken wat het resultaat van dezelfde opdracht is bij anderen!

Vervolg

Inmiddels is duidelijk dat Kunst door de Brievenbus ook buiten coronatijd een grote toegevoegde waarde heeft. Sommige deelnemers kunnen of willen niet de deur uit om creatief bezig te zijn. De drempel is zo lager voor hen. Voor anderen werkt het juist als opstapje naar kunstactiviteiten in een groep. En het mooie is, Kunst door de Brievenbus is geschikt voor alle ouderen, met én zonder creatieve ervaring.

‘Mijn vrouw ging meedoen en op een gegeven moment dacht ik: ik wil dit ook! Als de envelop in de bus valt, dan rats ik ‘m altijd meteen open en ga ’s middags direct aan de slag. Geweldig wat die makers iedere keer weer bedenken.’

Kunst door de Brievenbus biedt organisatie inspiratie om aan de slag te gaan met kunstbeoefening. Bekijk ook ons filmpje over Kunst door de Brievenbus:

Meer initiatieven

Strijkorkest dalloere

Dall'oere strijkorkest voor ouderen

Stichting Nieuwlicht wil een overdag-strijkorkest DALL'OERE voor ouderen opzetten.
Kunst door de brievenbus via Dag en Doen

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

In de app 'Dag!enDoen!' is een digitaal museum gebouwd waarin de gemaakte kunstwerken tentoongesteld worden.
Jong geleerd_oud gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan

Op 5 locaties van een zorginstellingen in Tilburg verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal...

Zoeken:

Search