Kunst door de Brievenbus

Speciaal voor alle (creatieve) ouderen die sinds het begin van corona noodgedwongen veel thuis zijn, heeft Amphion Cultuurbedrijf nu bijna twee jaar geleden het project ‘Kunst door de Brievenbus’ opgestart. Sinds april 2020 hebben al ruim 200 deelnemers uit de gemeenten Doetinchem, Doesburg, Bronckhorst, Montferland en Oude IJsselstreek zich aangemeld. Zij zijn allemaal aan creatief aan de slag gegaan. Inmiddels is duidelijk dat Kunst door de Brievenbus een blijvertje is: het bereikt deels andere ouderen, brengt energie en verbinding en is makkelijk te realiseren.

Opdrachten door de brievenbus

Om de week krijgen de deelnemers een kaart door de brievenbus met daarop een creatieve opdracht. De opdrachten zijn te maken met pen, potlood of ander materiaal dat de meeste mensen gewoon thuis hebben. Het is mogelijk om als individu deel te nemen aan het project maar Amphion hoopt juist dat deelnemers hun kunstwerken met elkaar delen. Zij koppelen indien gewenst de deelnemers aan een mede-creatieveling uit de buurt. Deelnemers kunnen ook zelf een bekende als ‘maatje’ kiezen, zoals een (klein)kind of een buurtgenoot. Deelname is kosteloos en is voor een reeks van 6 opdrachten. Daarna kan de volgende serie van 6 opdrachten worden aangevraagd.

Expositie

Na iedere afgeronde opdracht wordt een foto van het kunstwerk per mail gedeeld met Amphion. Daar stellen ze van alle inzendingen een kleine expositie samen die, als het weer kan, door de deelnemende gemeenten reist. Veel deelnemende ouderen vinden het leuk om te laten zien wat ze hebben gemaakt en te bekijken wat het resultaat van dezelfde opdracht is bij anderen!

Vervolg

Inmiddels is duidelijk dat Kunst door de Brievenbus ook in een behoefte voorziet wanneer ouderen wel weer samen kunnen komen. Sommige deelnemers kunnen of willen niet de deur uit om creatief bezig te zijn. De drempel is zo lager voor hen. Voor anderen werkt het juist als opstapje naar kunstactiviteiten in een groep. En het mooie is, Kunst door de Brievenbus is geschikt voor alle ouderen, met én zonder creatieve ervaring.

‘Mijn vrouw ging meedoen en op een gegeven moment dacht ik: ik wil dit ook! Als de envelop in de bus valt, dan rats ik ‘m altijd meteen open en ga ’s middags direct aan de slag. Geweldig wat die makers iedere keer weer bedenken.’

Kunst door de Brievenbus biedt organisatie inspiratie om aan de slag te gaan met kunstbeoefening. Bekijk ook ons filmpje over Kunst door de Brievenbus:

Meer initiatieven

Dit verhaal smaakt naar meer

Dit verhaal smaakt naar meer

In het toneelstuk willen ouderen aan de orde stellen hoe irritant het is om aan de kant te worden gezet.
Foto Maashorster Meesterwerk (1)

Maashorster Meesterwerk

Ouderen deden mee aan muzieksessies en ontwikkelden hun talenten op het gebied van zang, dans en toneel.
Muzieksalon-ouderen-zingen-jammen-op-podium

Muzieksalon: jammen voor 65-plussers

Door samen te jammen, leren de 65-plussers hun eigen en elkaars talenten kennen.

Zoeken: