Een kunstwerk maken tijdens Lang Leve Kunst

Lang Leve Kunst Lansingerland

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 13.050

Stichting Sportief Besteed Lansingerland

Deelnemende ouderen: 39

 

Tijdens de tweede editie van cursussen Lang Leve Kunst, bedoeld voor verbinding, zelfontplooiing en geluk voor ouderen, werd een proeverij van vier kunstdisciplines aangeboden. Het project geldt als een vliegwiel om ouderen kennis te laten maken met verschillende kunstdisciplines. En zo te ervaren wat bij hen past, om daar vervolgens mee verder te gaan.

Dichtkunst

Nieuw was het onderdeel dichtkunst dat aan de proeverij werd toegevoegd. Dat zorgde voor een rode draad in de cursus. Deelnemers kozen aan het begin van de cursus een gedicht dat hen aansprak, en gebruikten dit gedicht als inspiratie voor hun kunstwerken: schilderkunst, boetseren en fotografie. Ook kregen ze les in dichtkunst om de cursus af te sluiten met een eigen persoonlijk gedicht. De cursus was al tijdens de eerste editie een succes, maar door dichtkunst toe te voegen, is het beeld ontstaan dat deelnemers nog dichterbij zichzelf gekomen zijn. Via de gedichten werden kwetsbare gevoelens gedeeld.

Kunstkijken

Elke praktische les werd gecombineerd met ‘kunstkijken’. Ook deze toevoeging blijft een grote toegevoegde waarde hebben. Deelnemers leerden zo de vaardigheden van waarnemen, kritisch denken en visuele geletterdheid te verbeteren. Hoe jij iets ziet kan heel anders zijn dan je buurvrouw of buurman iets waarneemt. Dat opent de ogen om het leven op een andere manier waar te bekijken en zorgt voor verbinding!

Verbinding

De initiatiefnemers zien dat deze cursus de ouderen extra heeft verbonden en hen een stukje geluk heeft meegegeven. Zo waren er bijvoorbeeld ouderen die hun partner verloren hebben en door deze cursus nieuwe mensen hebben leren kennen en weer plezier ervaren hebben. Of mensen die met pensioen zijn gegaan en zoekend waren naar een nieuwe invulling van levensplezier en zingeving. Verschillende deelnemers hebben nu ook buiten de cursus contact met elkaar.

Ook een project starten?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst beoefenen. Denk aan samen muziek, theater, dans, schilderen of tekenen. Wilt u een financiële bijdrage voor uw project aanvragen bij ons ouderenfonds? Lees hier meer.

Meer initiatieven

Migranten ouderen aan tafel

Migrantenouderen in beeld, in contact en in actie

Participe wil met dit initiatief het sociaal netwerk van migrantenouderen, het bereik van organisaties onder migrantenouderen...
Ouderen aan het spelen in toneelstuk Rimpels die spreken

Rimpels die spreken (onderdeel Pijnlijke Melodie verder het land in)

'Rimpels die spreken' is een zwart-komische locatievoorstelling met live-muziek, over de kritieke toestand van de huidige...
Muzikanten en ouderen aan het werk

Songs for life

Het project Songs for Life is een project waarbij een ervaren songwriter en leerlingen van de opleiding tot muzikant...

Zoeken:

Zoeken