Een kunstwerk maken tijdens Lang Leve Kunst

Lang Leve Kunst Lansingerland

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 13.050

Stichting Sportief Besteed Lansingerland

Deelnemende ouderen: 39

 

Tijdens de tweede editie van cursussen Lang Leve Kunst, bedoeld voor verbinding, zelfontplooiing en geluk voor ouderen, werd een proeverij van vier kunstdisciplines aangeboden. Het project geldt als een vliegwiel om ouderen kennis te laten maken met verschillende kunstdisciplines. En zo te ervaren wat bij hen past, om daar vervolgens mee verder te gaan.

Dichtkunst

Nieuw was het onderdeel dichtkunst dat aan de proeverij werd toegevoegd. Dat zorgde voor een rode draad in de cursus. Deelnemers kozen aan het begin van de cursus een gedicht dat hen aansprak, en gebruikten dit gedicht als inspiratie voor hun kunstwerken: schilderkunst, boetseren en fotografie. Ook kregen ze les in dichtkunst om de cursus af te sluiten met een eigen persoonlijk gedicht. De cursus was al tijdens de eerste editie een succes, maar door dichtkunst toe te voegen, is het beeld ontstaan dat deelnemers nog dichterbij zichzelf gekomen zijn. Via de gedichten werden kwetsbare gevoelens gedeeld.

Kunstkijken

Elke praktische les werd gecombineerd met ‘kunstkijken’. Ook deze toevoeging blijft een grote toegevoegde waarde hebben. Deelnemers leerden zo de vaardigheden van waarnemen, kritisch denken en visuele geletterdheid te verbeteren. Hoe jij iets ziet kan heel anders zijn dan je buurvrouw of buurman iets waarneemt. Dat opent de ogen om het leven op een andere manier waar te bekijken en zorgt voor verbinding!

Verbinding

De initiatiefnemers zien dat deze cursus de ouderen extra heeft verbonden en hen een stukje geluk heeft meegegeven. Zo waren er bijvoorbeeld ouderen die hun partner verloren hebben en door deze cursus nieuwe mensen hebben leren kennen en weer plezier ervaren hebben. Of mensen die met pensioen zijn gegaan en zoekend waren naar een nieuwe invulling van levensplezier en zingeving. Verschillende deelnemers hebben nu ook buiten de cursus contact met elkaar.

Ook een project starten?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst beoefenen. Denk aan samen muziek, theater, dans, schilderen of tekenen. Wilt u een financiële bijdrage voor uw project aanvragen bij ons ouderenfonds? Lees hier meer.

Meer initiatieven

Strijkorkest dalloere

Dall'oere strijkorkest voor ouderen

Stichting Nieuwlicht wil een overdag-strijkorkest DALL'OERE voor ouderen opzetten.
Kunst door de brievenbus via Dag en Doen

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

In de app 'Dag!enDoen!' is een digitaal museum gebouwd waarin de gemaakte kunstwerken tentoongesteld worden.
Jong geleerd_oud gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan

Op 5 locaties van een zorginstellingen in Tilburg verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal...

Zoeken:

Search