Lust Liefde Leeftijd

Lust Liefde Leeftijd

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 30.300

Stichting Hertog Zout

Deelnemende ouderen: 43

 

Stichting Hertog Zout uit Breda wil met het initiatief Lust Liefde Leeftijd twintig ouderen theater laten maken en laten presenteren. De deelnemers krijgen zes theatertrainingen van Letizia Rompelberg en Marjolein Frijling, samen met vijf mensen van een jongere generatie. De groep presenteert vervolgens vijf keer een voorstelling voor een publiek van honderd mensen. Het thema van de theatertrainingen en -voorstellingen is seksualiteit en liefde bij verschillende generaties. Daarnaast ontwikkelt de organisatie ook een talkshow, een podcast en een documentaire, die allemaal verband houden met dit thema.

Theatertrainingen

27 ouderen hebben uiteindelijk de trainingen gevolgd. Zij hebben gewerkt aan hun creatieve ontwikkeling, empowerment, de ambacht van storytelling en het omzetten van een persoonlijk verhaal naar theatrale werkvormen. De deelnemers vonden trainingen leuker dan ze hadden verwacht! Met zestien van de deelnemers is in co-creatie de theatervoorstelling verder ontwikkeld. Daarmee zijn de spelers allemaal ervaringsdeskundigen. De voorstelling is uiteindelijk zeven keer gespeeld voor in totaal 878 bezoekers. De documentaire en podcast zijn ook ontwikkeld.

Lust Liefde Leeftijd podium

Taboe

Het thema van de voorstelling stuitte op weerstand bij verschillende organisaties. Men beweerde dat het thema intimiteit en seksualiteit niet leefde onder ouderen en eerder weerstand en verontwaardiging zou oproepen. Het werd duidelijk wat een taboe er op dit onderwerp rust en dat het omgeven is door aannames. Dit hadden de makers van tevoren niet bedacht. De voorstelling heeft er de landelijke pers mee gehaald. Dit heeft uiteindelijk extra nieuwsgierigheid, extra publiciteit en daarmee volle zalen tot gevolg had. Het stuk kreeg lovende recensies van het publiek.

Vervolg

Uit de vele reacties op en vragen over de voorstelling blijkt dat er behoefte is om over intimiteit te spreken, maar dat dit gesprek vaak wordt vermeden. De stichting is daarom een vervolg op dit stuk aan het voorbereiden in de vorm van een theatertour door Nederland, een toegepaste locatie performance (met nagesprek) voor bijvoorbeeld zorginstellingen en een documentaire met lesbrief.

Lust Liefde Leeftijd deelnemers

Ervaringen deelnemers

“Ik heb het gedaan, ben trots op mezelf!”

“GOED luisteren naar anderen is best moeilijk. We zijn vaak al met het antwoord bezig. Ben wel weer vrijer geworden in wie ik ben. Blijf saamhorigheid als een warme deken ervaren.” 

“Heb ontdekt dat ik theater nog steeds leuk vind en steeds meer durf.” 

Meer initiatieven

Strijkorkest dalloere

Dall'oere strijkorkest voor ouderen

Stichting Nieuwlicht wil een overdag-strijkorkest DALL'OERE voor ouderen opzetten.
Kunst door de brievenbus via Dag en Doen

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

In de app 'Dag!enDoen!' is een digitaal museum gebouwd waarin de gemaakte kunstwerken tentoongesteld worden.
Jong geleerd_oud gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan

Op 5 locaties van een zorginstellingen in Tilburg verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal...

Zoeken:

Search