Ons Mokum oefenen

Ons Mokum

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 2.360

Stichting Rainbow

Deelnemende ouderen: 21

 

Internationale uitwisseling

Sinds 2020 is er een samenwerking tussen de theatergroep van Stichting Rainbow met een Engelse theatermaakster en een theatergroep voor ouderen uit Hexam. Het laatste theaterstuk van Stichting Rainbow ‘Alive and Kicking’ is door Nederlandse ouderen in Engeland opgevoerd. Nu was het de beurt aan de Engelse groep om naar Nederland te komen. Een theatrale en creatieve uitwisseling tussen Britse en Amsterdamse thuiswonende ouderen. Met workshops, een zelf ontworpen stadswandeling met locatietheater en de voorstelling ‘Make do and mend’ van de Engelse groep.

Stadswandeling

Foto: Svitlana Pohasy 

Internationale vriendschap

Het project is in alle opzichten geslaagd en de aanvrager geeft het dan ook een 10. Ze is trots op de volle zaal bij de voorstelling van de Engelse ouderen en het enthousiast publiek na afloop. Trots op de hartelijke uitwisseling onderling, die bewijst: internationale vriendschap sluiten kan ook op latere leeftijd! Trots op de Nederlandse deelnemers die zich geweldig uitgesloofd hebben om de Hexammers gastvrij te onthalen, een logeerplek te bieden en te begeleiden tijdens hun bezoek. Trots ook op de ontroerende reacties op de positie van onze moeders en vaders in de jaren ’50. En de herkenbaarheid daarvan in UK en NL.

Workshops en stadswandeling

Ook creatief was er uitdaging genoeg, bijvoorbeeld in de gezamenlijke workshops. Maar ook in de workshops die de Nederlandse ouderen voorafgaand aan het bezoek volgden en op basis waarvan zij de stadswandeling met locatie theater hebben gemaakt. Overal langs de route popten Amsterdamse deelnemers op met enthousiaste verhalen en muziek over hun Mokum.

Uitdagingen

Dat wil niet zeggen dat dit project gemakkelijk was. Gezondheid en kwetsbaarheid van een deel van de deelnemers maakt het risico en de verantwoordelijkheid van een dergelijk project groot. Dat vraagt veel aanpassingsvermogen, improviseren en een grote verantwoordelijkheid van de aanvrager, maar ook van alle betrokken ouderen.

Workhop ons Mokum

Foto: Svitlana Pohasy 

Vervolg

Deze samenwerking was een lange boog van 3 projecten van voorjaar 2020 tot aan nu. Dit thema is nu afgerond, maar er zijn al vervolgplannen. Een theatervoorstelling met de Engelse theatermakers; een masterclass spel voor Amsterdammers; locatie voorstelling ‘Ons Mokum’ in 2025 voor en door Amsterdammers. Nieuwe plannen en vragen vanuit de doelgroep voor een vervolgproject zijn er genoeg!

Quotes deelnemers

“A unique experience not to be forgotten.”

“Dank jullie allemaal voor deze bijzondere ervaring, hier en met the UK. Geweldige performance, recht uit het hart. Net als bij ons. Bijzonder, met elkaar. Zeker ook om met m’n dochter te beleven. Heeft zich voortgezet in open warme gesprekken. En wat zijn de Engelsen goed. Hoera. We‘ll meet again don’t no where don’t no when.”

Ook een project starten?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst beoefenen. Denk aan samen muziek, theater, dans, schilderen of tekenen. Wilt u een financiële bijdrage voor uw project aanvragen bij ons ouderenfonds? Lees hier meer.

Meer initiatieven

Strijkorkest dalloere

Dall'oere strijkorkest voor ouderen

Stichting Nieuwlicht wil een overdag-strijkorkest DALL'OERE voor ouderen opzetten.
Kunst door de brievenbus via Dag en Doen

Kunst door de Brievenbus via Dag!enDoen!

In de app 'Dag!enDoen!' is een digitaal museum gebouwd waarin de gemaakte kunstwerken tentoongesteld worden.
Jong geleerd_oud gedaan

Oud Geleerd Jong Gedaan

Op 5 locaties van een zorginstellingen in Tilburg verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal...

Zoeken:

Search