Oud Geleerd Jong Gedaan

  • Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 32.400
  • Factorium Cultuurmakers
  • Deelnemende ouderen: 230
  • Oud geleerd Jong Gedaan (voorheen het Theater van Meet en Greet)
 
 

Het theater van Meet en Greet is een kunstzinnig programma waarbij samen dansant (van oudsher Franse dans die vroeg begint) bewegen op muziek centraal staat. Na flink wat tegenslagen door corona, zijn de plannen aangepast en is eind 2022 het initiatief omgedoopt tot ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’. De basis is nog steeds bewegen op muziek. Alle deelnemers aan dit project zijn dansers.

Op 5 locaties van De Wever (zorginstellingen in Tilburg) verzorgt Meta de Zeeuw (Meet) 10 sessies voor een groep van maximaal 15 ouderen. Er zit een duidelijke opbouw in de sessies, ook qua uitdaging en uit de comfortzone stappen. De afsluitende tiende sessie is dansen, evalueren, complimenten geven en foto’s kijken.

Dansen

De organisatie en planning bleek vaak een stug proces met vele obstakels. Er is veel overleg en afstemming nodig met meerdere personen, voordat je op de plek aanbeland bent met de ouderen om je heen. Dat vroeg van iedereen een lange adem. Maar als de sessies dan eenmaal begonnen, dan was het voor iedereen genieten. De ouderen keken en kijken er naar uit. Ze straalden tijdens de sessies, ookal konden ze fysiek gezien soms maar minimaal meedoen. Een kleine beweging met de arm kan in het hoofd en hart een grote zwaai blijken te zijn.

Dromen en wensen

Bij WijWest werkte een groepje dames samen met enkele studenten van Fontys Academie voor Theater. Zij haalden verhalen op bij de mensen in de wijk Tilburg West over dromen en wensen. Studenten maakten van de verhalen gedichten, en deze werden onderdeel van een wijkperformance met verschillende activiteiten. Een student deed ook de groep dansers aan en maakte een extra performance met deze groep. Het werd een ontroerende middag. Bij deze groep ontstaat veel samenhang en verbinding; zij zoeken elkaar ook buiten de danssessies op. 

Voor de bewoners van een zorgcentrum is zich verkleden te veel gehannes dat afleidt van het dansen an sich. Maar als Meta de jurk zelf droeg vonden de ouderen dat allemaal erg leuk en werd er extra goed gewerkt en veel gelachen.

Vervolg

Factorium is in gesprek met de Gemeente Tilburg en met Stichting De Wever voor voortzetting en uitbreiding van de activiteiten. Met de gelden van LLKF heeft Factorium al een mooie start kunnen maken in het opdoen van een beginnend netwerk en het uitbouwen van ervaring in het werken met deze doelgroep. Voor 2024 zijn er inmiddels opdrachten binnen vanuit verschillende zorginstellingen. De activiteiten vanuit dit traject hebben daarvoor de basis gelegd.’ 

 

Ook een project starten?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst beoefenen. Denk aan samen muziek, theater, dans, schilderen of tekenen. Wilt u een financiële bijdrage voor uw project aanvragen bij ons ouderenfonds? Lees hier meer.

Meer initiatieven

Migranten ouderen aan tafel

Migrantenouderen in beeld, in contact en in actie

Participe wil met dit initiatief het sociaal netwerk van migrantenouderen, het bereik van organisaties onder migrantenouderen...
Ouderen aan het spelen in toneelstuk Rimpels die spreken

Rimpels die spreken (onderdeel Pijnlijke Melodie verder het land in)

'Rimpels die spreken' is een zwart-komische locatievoorstelling met live-muziek, over de kritieke toestand van de huidige...
Muzikanten en ouderen aan het werk

Songs for life

Het project Songs for Life is een project waarbij een ervaren songwriter en leerlingen van de opleiding tot muzikant...

Zoeken:

Zoek