vrouw bij pop-up expositie

Pop-up kunstexpositie FAVORIETEN

“Voordat je het weet heb je het idee dat mensen hier alleen maar aan de bingo zitten, maar zo is ’t nie”, roept een mevrouw tijdens de opening van ‘FAVORIETEN’. Hier kijken ouderen namelijk naar kunst. Ze maken zelfs hun eigen kunstwerken! De pop-up expo van het Noordbrabantsmuseum schittert de komende weken in de Tilburgse woonzorglocatie Boshuis van De Wever.

Oudere vrouw en begeleider Boshuis Tilburg

De tentoonstelling bestaat voor een groot deel uit dieren, kleine kinderen en een heleboel kleur, vertelt Floris van Alebeek – conservator van het NoordBrabants Museum – tijdens zijn openingswoord. Die werken vonden de bewoners van de woonlocatie het allermooist. Een aantal bewoners dacht mee over de invulling van de tentoonstelling, zij kozen de werken uit die nu aan de muur hangen bij de Brabantse zorginstelling. Vandaar ook de titel ‘FAVORIETEN’.

Herkenning en herinneringen

Hans koos voor een schilderij met poezen van Henriette Ronner-Knip uit 1875. “De moederpoes met kittens is een mooi beeld, en lief tegelijk”, vertelt hij. “Herkenbaar ook van vroeger toen ik zelf poezen had.” Joan viel als een blok voor een doek van Jan Brughel de Oude, genaamd ‘Landschap met molens’. “Ik kwam uit Indonesië naar Nederland toen ik 18 jaar was en had nog nooit een molen gezien”, legt Joan uit. “Ik vond ze zo fascinerend dat ik Nederland doorreisde op zoek naar molens om te bekijken. Dit beeld roept deze herinneringen weer op.”

Verbinding en vulling van de leegte

De kunstwerken fleuren niet alleen tijdelijk de muren van de zorginstelling op, maar zorgen ook voor meer contact tussen ouderen onderling, met hun bezoek en met de buurt. “Voor het welzijn van ouderen is het ontzettend waardevol dat ze zich verbonden voelen”, vertelt Moniek van Daal van Club Goud, de initiatiefnemer van de Pop-Up XL exposities. “Op alle locaties waar de expositie langs reist worden familieleden en buurtbewoners uitgenodigd om samen met de bewoners de expositie te bezoeken. Zo houden we ouderen verbonden met de maatschappij.” Familieleden van bewoners die de expositie in het Boshuis bezoeken, beamen hoe belangrijk zulke nieuwe activiteiten zijn. “De expositie brengt verbinding en vult de leegte”, zegt Levi, wiens beide ouders in de zorglocatie wonen.

Zelf aan de slag

Om die verbinding tot stand te brengen, worden ouderen aangespoord om actief mee te doen en denken. Naast elk kunstwerk hangt een vraag als gespreksstarter en Stichting Stoute Schoenen organiseert vitaliserende activiteiten die aansluiten bij de expositie. Denk aan een workshop ‘Maak je eigen Picasso’ of het maken van een ansichtkaart voor een bijzonder iemand. Tijdens de opening tekenden bewoners en naasten elkaars portret, wat hartverwarmende kunstwerken opleverde.

Pop-Up Expo XL

‘FAVORIETEN’ is onderdeel van de Pop-Up Expo XL door Club Goud, een sociale onderneming die ouderen een fijne oude dag biedt door mensen samen te brengen. Het Nijmeegse Museum Het Valkhof en het Van Gogh Museum uit Amsterdam doen ook mee aan het project. Hun exposities zijn op dit moment te zien bij de ontmoetingsplekken van Stichting Lokaal in Zutphen en de woonzorglocaties van Holland Zorggroep. Alledrie de exposities reizen de komende maanden langs zorginstellingen door heel Nederland.

Foto’s: Henk Beenen

Meer initiatieven

Migranten ouderen aan tafel

Migrantenouderen in beeld, in contact en in actie

Participe wil met dit initiatief het sociaal netwerk van migrantenouderen, het bereik van organisaties onder migrantenouderen...
Ouderen aan het spelen in toneelstuk Rimpels die spreken

Rimpels die spreken (onderdeel Pijnlijke Melodie verder het land in)

'Rimpels die spreken' is een zwart-komische locatievoorstelling met live-muziek, over de kritieke toestand van de huidige...
Muzikanten en ouderen aan het werk

Songs for life

Het project Songs for Life is een project waarbij een ervaren songwriter en leerlingen van de opleiding tot muzikant...

Zoeken:

Zoek