Ouderen aan het spelen in toneelstuk Rimpels die spreken

Rimpels die spreken (onderdeel Pijnlijke Melodie verder het land in)

Stichting Theaterhuis Gorinchem

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 14.354

Bereik: 17 ouderen toneelspelers + 580 bezoekers

Voorstelling over ouderenzorg

‘Rimpels die spreken’ is een zwart-komische locatievoorstelling met live-muziek, over de kritieke toestand van de huidige ouderenzorg. De voorstelling gaat over de verhouding tussen mens, zorg en systeem. Het gevoel bij ouderen afgedankt te worden, wordt omgebogen naar volwaardig deelnemen.

Pijnlijke Melodie

Deze theatervoorstelling is onderdeel van het collectieve project ‘Pijnlijke Melodie verder het land in’. Een landelijk theaterproject over de ouderenzorg, waarbij meerdere theatermakers op basis van een bestaand raamwerk met lokale ouderen en partners een locatievoorstelling realiseren in hun eigen gemeente. Het is een vervolg op ‘Pijnlijke Melodie het land in’ uit 2019 en Pijnlijke Melodie uit 2016.

Het collectieve project is een van de succesformats van het Lang Leve Kunst Fonds, dat verder verzuurzaamd en uitgerold wordt.

Poster Rimpels die Spreken

Persoonlijke verhalen

17 senioren hebben samen met professionele theatermakers en muzikanten de voorstelling ontwikkeld. Tijdens verschillende verhalentafels zijn de makers en ouderen met elkaar in gesprek gegaan. Deze persoonlijke verhalen vormden de basis van het theaterstuk.

Tijdens 28 repetities en spellessen hebben de speler het stuk ingestudeerd. De voorstelling is 8 keer gespeeld in Steijndeld, een verzorgingstehuis in Gorinchem, voor studenten, zorgmedewerkers, bewoners en andere geĂ¯nteresseerden. Totaal bereik 580 bezoekers.

Het publiek was geraakt door het spelplezier, de puurheid en de eerlijke verhalen van de spelers die in het stuk zijn verwerkt.

Reacties deelnemers

-Ik voelde voor het eerst in mijn leven de vrijheid om op het podium te staan en te vertellen dat ik op mannen val, wat een bevrijding!

-Door deze maanden voel ik me vrijer om voor een groep mensen te spreken, ik hoop dat dat dat doorzet.

-Ik voelde me veilig en gezien in deze groep.

-Dit is de wekelijkse activiteit waar ik het meest naar uitkijk!

-Na het overlijden van mijn man vind ik het heel fijn dat ik in mijn stad een groep mensen heb ontmoet waar ik samen kunst mee mag maken.

-Samen muziek maken is het mooiste wat er is, door deze voorstelling voel ik weer dat ik leef!

Vervolg

Bijna alle deelnemers hebben aangegeven dat ze graag deel willen nemen aan een volgend ouderen theaterproject. Dit nieuwe project is inmiddels gepland en zal in september starten.

Meer initiatieven

Migranten ouderen aan tafel

Migrantenouderen in beeld, in contact en in actie

Participe wil met dit initiatief het sociaal netwerk van migrantenouderen, het bereik van organisaties onder migrantenouderen...
Muzikanten en ouderen aan het werk

Songs for life

Het project Songs for Life is een project waarbij een ervaren songwriter en leerlingen van de opleiding tot muzikant...
Werken uit Kunst aan Zet

Kunst aan Zet

Kunst aan zet van Het Wilde Westen uit Utrecht-West bestaat uit vier onderdelen, waar ouderen actief aan mee kunnen...

Zoeken:

Zoek