Muzikanten en ouderen aan het werk

Songs for life

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 6.250

Stichting Verge

Aantal deelnemers: 27 ouderen

Verhalen als basis voor muziek

Het project Songs for Life is een project waarbij een ervaren songwriter (een van de opgeleide excellente talenten van stichting Verge) en leerlingen van de opleiding tot muzikant op het VISTA college, samen met ouderen in verzorgingstehuizen een professionele lied maken. Hierbij dienen de verhalen uit het leven van de ouderen als basis.

Het project is uitgevoerd in samenwerkinig met het Cicero Zorgcentrum de Bronnenhof in Brunssum en met het Woonzorgcentrum 3 Eiken in Lanaken.

Schrijfsessies

Aan de piloteditie van dit project deden 27 ouderen van 70 jaar en ouder mee. Om de muzikale voorkeuren en inspiraties van deze deelnemers in kaart te brengen, hebben de medewerkers vooraf de ouderen een aantal vragen gesteld over hun muzikale interesses en verhalen uit het verleden. De inzichten hieruit werden teruggekoppeld met de songwriters die zich vervolgens zo goed op de schrijfsessies konden voorbereiden.

Ouderen luisteren naar gemaakte muziek

Jong en oud

Het project liet goed de verbindende kracht van muziek zien tussen jongeren en ouderen. Vooral het ophalen van herinneringen en het samen liedjes maken, gaf allen een warm gevoel en de geschreven songs toverden een lach op het gezicht van de ouderen. Dit vernieuwende project activeerde ook ouderen (sommigen zelf met een muzikale achtergrond), die niet snel met andere activiteiten meededen.

De leerlingen van het VISTA College waren eveneens enthousiast en hebben ervaren dat het ontdekken van iets nieuws en het bezig zijn met iets creativiteit geen leeftijdsgrens kent. Iedereen die bij dit project betrokken was, heeft er echt een ‘song for life’ aan over gehouden.

Ervaringen deelnemers

“Ik vond het heerlijk om samen te zingen. Vroeger zong ik ook al veel, vaak 3-stemmig. Daar hebben we ook over verteld in het liedje.” – Annie, Bewoner Zorgcentrum Bronnenhof (Brunssum)

“Ik denk dat je kunt verwachten om echt met een positief gevoel naar buiten te lopen na de schrijfsessies. Ik vond het gewoon heel fijn om de ouderen te zien lachen tijdens het hele proces.” – Sjanneke Stavast, Student VISTA College Heerlen

Ook een project starten?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst beoefenen. Denk aan samen muziek, theater, dans, schilderen of tekenen. Wilt u een financiële bijdrage voor uw project aanvragen bij ons ouderenfonds? Lees hier meer.

Meer initiatieven

Migranten ouderen aan tafel

Migrantenouderen in beeld, in contact en in actie

Participe wil met dit initiatief het sociaal netwerk van migrantenouderen, het bereik van organisaties onder migrantenouderen...
Ouderen aan het spelen in toneelstuk Rimpels die spreken

Rimpels die spreken (onderdeel Pijnlijke Melodie verder het land in)

'Rimpels die spreken' is een zwart-komische locatievoorstelling met live-muziek, over de kritieke toestand van de huidige...
Werken uit Kunst aan Zet

Kunst aan Zet

Kunst aan zet van Het Wilde Westen uit Utrecht-West bestaat uit vier onderdelen, waar ouderen actief aan mee kunnen...

Zoeken:

Zoek