Suiker voorstelling

Suiker

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 10.000

Stichting Roosendaal Danst!

Deelnemende ouderen: 75

 

In het project ‘Suiker’ creëren ouderen samen met de betrokken kunstenaars van Gouden Dans, een dansvoorstelling rond het thema ‘suiker’. Roosendaal is van oudsher een stad van suikerindustrie. Inspiratie voor de voorstelling is het leven van Maria van Loon. Een lokale welgestelde dame, die leefde rond 1900 en getrouwd was met Vincent van Gilse van de kandijfabriek.

Naast de voorstelling maken de deelnemers in samenwerking met museum Tongerlohuys, Heemkundekring, Cultuur Verbindt Roosendaal en Klemtoon Media een tentoonstelling gemaakt rond het thema ‘suiker’.

Verschillende rollen

  • Aan de voorstelling deden 40 dansers mee.
  • 18 senioren werkten 10 volledige dagen aan kleding en props voor de voorstelling. Dit gebeurde onder leiding van een modeontwerpster.
  • Een groep van 17 senioren heeft 5 fotoworkshops gehad van een professioneel fotograaf. Met de resultaten is een expositie ingericht in het museum van Roosendaal.
  • Met 12 senioren, het volledige artistieke team, vrijwilligers van Roosendaal Danst!, de conservator en stadshistoricus van het museum is een podcast van 6 afleveringen gemaakt over de geschiedenis van de vooraanstaande familie in Roosendaal, die de hoofdrol had in het project.
Nederland, Roosendaal, 26-07-2023
Gouden Dans in Roosendaal. Ontmoeting, dans en beweging voor senioren. Suiker, het verhaal van Maria van Loon

Verbinding en betrokkenheid

De stichting is het meest trots op de verbinding en de betrokkenheid in de groepen. Het plezier en de inzet van de deelnemers. De deelnemers zelf spreken van één grote familie. De deelnemers vonden steun bij elkaar als ze dat nodig hadden, vonden afleiding, lachten veel, trokken elkaar mee op. Ze wilden geen repetitie missen.

 

“Ik was een zenuwachtige vrouw toen ik hier aan begon, overal bang voor, altijd denkend aan wat anderen van me zouden denken. Nu heb ik een lange reis kunnen afsluiten. Ik stond genietend en vrij op het grote podium van Theater De Kring. Dankjewel lieve mooie mensen.”

 

Vervolg

Veel deelnemers zijn als vervolg op het project gaan dansen bij Qoqo+ (bewegen en dansen voor ouderen). Bij de modeontwerpster is een groep ouderen wekelijks gaan deelnemen aan een creatief project van 6 maanden. Een deel van de ouderen is gaan fotograferen bij De School voor de Kunsten. Dit alles vindt plaats in het Cultuurhuis, ook de locatie van de repetities van ‘Suiker’. De mensen vinden dit zo’n fijne plek, dat sommigen hier wekelijks willen blijven komen. Ze ontmoeten elkaar allemaal weer in de gezamenlijke pauzes.

Ook een project starten?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst beoefenen. Denk aan samen muziek, theater, dans, schilderen of tekenen. Wilt u een financiële bijdrage voor uw project aanvragen bij ons ouderenfonds? Lees hier meer.

Meer initiatieven

Werken uit Kunst aan Zet

Kunst aan Zet

Kunst aan zet van Het Wilde Westen uit Utrecht-West bestaat uit vier onderdelen, waar ouderen actief aan mee kunnen...
Verhalen schrijven Biblionet

Verborgen verhalen over afstand en nabijheid

Zelfstandig wonende senioren uit Groningen schrijven onder begeleiding van een autobiografisch schrijfdocent en storyteller...
Ouderen aan het werk met kunst

Creatief Actief @Kunstencentrum Transvaal

Stichting Topaze organiseert 4 keer per week open inloopochtenden, met creatieve activiteiten.

Zoeken:

Zoek