Theaterontmoetingen Rivierenbuurt

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 5.000
Stichting: Stichting Dynamo Welzijn
Plaats: Amsterdam
Aantal deelnemers: 50

Verhalen uit de buurt

In een reeks van 10 bijeenkomsten gaat kunstenaar Anouke de Groot met oudere buurtbewoners van de Rivierenbuurt in gesprek over de buurt, de verhalen over de buurt en buurtbewoners. Tijdens deze ‘theaterontmoetingen’ zoeken ze verbinding met andere buurtgenoten en werken ze toe naar een theatrale eindpresentatie voor de buurt. De oudere deelnemers staan hierin centraal.

Ervaring

Bij het werven van deelnemers bleek dat buurtbewoners behoefte hadden aan een-op-een contact. Zij wilden graag geïnterviewd worden en hun verhaal vertellen. In de eerste periode heeft de kunstenaar daar veel aandacht aan besteed. Als volgende stap zijn de ouderen uitgenodigd voor de groepsbijeenkomsten. Veel van hen wilden hun verhaal vertellen, maar vonden het spannend om het podium op te gaan.

Theaterontmoeting rivierenbuurt

Daarop inspelend heeft de kunstenaar een theatraal spel, een rad met vragen, ontworpen dat ze met elkaar speelden tijdens de theaterontmoetingen. Op deze manier je verhaal vertellen voelde veiliger voor de deelnemers. De kunstenaar bewoog mee met de behoefte van de ouderen, maar heeft hen ook uitgedaagd. In totaal hebben er 18 theaterontmoetingen plaatsgevonden in kleine groepjes (6-8) met 2 theatrale eindpresentaties.

Vervolg

Het spel dat de theatermaakster maakte, blijft liggen op twee betrokken locaties van Dynamo Welzijn. Aan alle medewerkers is uitgelegd hoe het spelt werkt. Zo kunnen de theaterontmoetingen blijven doorgaan.

Meer initiatieven

Ouderen dansen tijdens De zomer in je bol

De Zomer in je Bol (deel 2 van het vierluik De Cirkel)

In dit community art project worden de deelnemers in vier jaar tijd meegenomen in een verbeeldingsvolle theaterreis...
De resultaten van het Zomerprogramma van het Wijks Atelier

Zomerprogramma Wijks Atelier

Juist in een periode waarin er verder weinig te doen is, organiseerde Stichting Wijks Atelier een zomerprogramma voor...
Generatieparade op de foto

De Generatieparade

Het resultaat van dit project is een (meerdaagse) expositie met verschillende verhalen van ouderen uit Rotterdam-Zuid...

Zoeken: