Samen kunst maken tijdens Zomer in de Hof

Zomer in de Hof

Organisatie: Drawing Centre Diepenheim

Bijdrage Lang Leve Kunst Fonds: € 2.145

Plaats: Diepenheim

Deelnemende ouderen: 12

Zomer in de Hof

Drawing Centre Diepenheim bood vanuit dit project zes weken lang een creatieve middag aan voor iedereen van 70 jaar en ouder. De middagen waren geïnspireerd op de solotentoonstelling ‘still life with swallowed spiral’ van Eva Spierenburg, die op dat moment te zien was Drawing Centre Diepenheim. Het initiatief is ontwikkeld naar aanleiding van het webinar over zomerscholen van het LLKF en Kunstmuseum Den Haag.

Uit de tent lokken

Het project was een succes. De docente Susanne Dolman had een heel goede klik met de doelgroep. Ze wist iedereen ‘uit de tent te lokken’ én op diens gemak te stellen. De deelnemers leerden hoe ze een tekening kunnen beginnen en daarbij grenzen kunt verleggen. Ze gingen ‘out of the box’ verschillende experimenten aan: hoe gebruik je taal in een tekening?, hoe werk je met patronen en structuren?, hoe ga je van 3D naar 2D, en weer terug?, hoe werk je van klein naar (heel) groot? De resultaten werden getoond tijdens een slotpresentatie.

Betrokkenheid en blikverbreding

De stichting is er trots op dat de deelnemers daadwerkelijk hun huis uit kwamen, en zes weken achter elkaar de middagen bezochten. De deelnemers kwamen niet alleen uit de eigen kern Diepenheim, maar ook uit andere kernen van gemeente Hof van Twente. De stichting is getroffen door de onderlinge betrokkenheid tussen de deelnemers. En door uitspraken van de deelnemers zoals: “Hier word ik weer jong van!” en “Op de lagere school mochten we niks, hier mag alles!” en “Zelfs m’n man is gaan tekenen!”. Ze hebben de indruk dat de serie tot ‘blikverbreding’ van de deelnemers heeft geleid. En dat de houvast van een opdracht, maar tegelijkertijd de vrijheid om die opdracht op een eigen manier uit te werken, goed heeft gewerkt.

Samen tekenen tijdens Zomer in de Hof

Vervolg

Het project krijgt een vervolg! In 2024 gaat de stichting weer een ‘Zomer in de Hof’ organiseren waarbij ze de tentoonstelling die dan te zien is weer als uitgangspunt nemen. De opzet van zes bijeenkomsten en twaalf deelnemers beviel goed, dus deze opzet houden ze ook de volgende keer aan.

Ook een project starten?

Wij geloven dat actieve kunstbeoefening het levensplezier van ouderen stimuleert. Daarom betaalt het Lang Leve Kunst Fonds mee aan initiatieven voor ouderen die kunst gaan maken. Denk aan samen muziek maken, theater maken, dansen of workshops fotografie, schilderen of tekenen. Wilt u een financiële bijdrage aanvragen bij ons ouderenfonds? Lees hier meer.

Meer initiatieven

Verhalen schrijven Biblionet

Verborgen verhalen over afstand en nabijheid

Zelfstandig wonende senioren uit Groningen schrijven onder begeleiding van een autobiografisch schrijfdocent en storyteller...
Ouderen aan het werk met kunst

Creatief Actief @Kunstencentrum Transvaal

Stichting Topaze organiseert 4 keer per week open inloopochtenden, met creatieve activiteiten.
Nooit te oud

Nooit te Oud

'Nooit te Oud' biedt zestigplussers cursussen en workshops in alle kunstdisciplines.

Zoeken:

Zoek