Nieuws

“75 deelnemers gaan wij wel halen. Er is zoveel belangstelling”

Kunst door de Brievenbus deze zomer van start in Brummen

Hoe vergaat het de organisaties die dit jaar een toekenning van het Lang Leve Kunst Fonds kregen voor Kunst door de Brievenbus? We spreken met Ruth Frederiks en Edith Gloerich van Stichting Welzijn Brummen over hun ervaringen tot nu toe. Na een periode van voorwerk gaan ze echt van start!

Ruth Frederiks coördineert alle sociaal-culturele activiteiten voor Stichting Welzijn Brummen. Edith Gloerich is er Combinatiefunctionaris Cultuur, vooral gericht op educatieprogramma’s voor scholieren. Ze zagen beiden gelijk een kans in Kunst door de Brievenbus. Edith Gloerich: “we zochten al langer naar een manier om kunst en welzijn te verbinden, maar dat is niet gemakkelijk. Het zijn toch wel heel verschillende werelden, met een andere focus en financiering. Het is plezierig dat we nu met een beproefd concept de brug kunnen slaan”. Het eerste jaar komen de kunstopdrachten voor de deelnemers van Amphion en dat maakt een snelle start mogelijk.

Over die start gesproken, dat speelt nu. Afgelopen weekend stond er een bericht in de lokale krant. Samen met werving in het eigen netwerk heeft dat in een paar dagen al tot 25 aanmeldingen geleid. En daar gaat het niet bij blijven volgens Ruth Frederiks: “het mag klein beginnen en van daaruit groeien. Maar 75 deelnemers gaan wij wel halen. Er is zoveel belangstelling!” In de meeste gevallen gaat het om ouderen, maar niet uitsluitend. Ruth: “Eén oudere dame wil vijf exemplaren van elke opdracht krijgen, omdat ze samen met haar kleinkinderen aan de slag wil. Ik vind dat een heel leuk idee, mogelijk ook voor andere deelnemers”.

De eerste opdracht gaat nu, aan het begin van de zomer, naar de deelnemers. Ruth Frederiks: “ik ben eigenlijk wel blij dat wij nu al starten. Want juist in de zomer wordt het vaak stil om ouderen heen. Als hun kinderen op vakantie zijn en allerlei sociale activiteiten een zomerstop hebben”. Stichting Welzijn Brummen geeft ook de mogelijkheid om op hun vestiging in Brummen in een groep aan de opdracht te werken, voor wie dat leuker vindt. Edith Gloerich: “Iemand vanuit de Kunstkring Brummen heeft zich spontaan aangemeld als vrijwilliger om die groep te begeleiden. Die contacten vinden we belangrijk. We willen na het eerste jaar lokale kunstenaars ook vragen om kunstopdrachten te ontwikkelen”.

Stichting Welzijn Brummen houdt contact met alle deelnemers. Iedereen die een foto stuurt van wat hij of zij heeft gemaakt krijgt een persoonlijke reactie terug. Waarschijnlijk komt er aan het eind van de zomer een expositie van het gemaakte werk. Edith: “over de precieze vorm denken we nog na. Het zou ook leuk zijn als Brummense kunstenaars dan een interactie lezing houden en reageren op het werk”. Die plannen moeten nog verder gemaakt worden. “Laten we nu eerst maar van start gaan. Dan ontstaat de energie voor het vervolg vanzelf wel”.

Wilt u vanuit uw eigen organisatie starten met Kunst door de Brievenbus? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Meer Nieuws