Nieuws

Beeldende Box enthousiast ontvangen

In de maand juli werden 70 Beeldende Boxen uitgereikt in de Achterhoek

Door de coronacrisis dreigen met name de ouderen met dementie in de vergeethoek te geraken. Activiteitenbegeleiders van woonzorgcentra gaven dit voorjaar aan voor deze specifieke groep dringend behoefte te hebben aan nieuwe, kunstzinnige ideeën. Gelukkig hebben Achterhoekse kunstenaars veel in huis en op verzoek van Lang Leve Kunst van de Gruitpoort en Boogie Woogie Cultuurcentrum ontwikkelden zij tal van kleine opdrachten. Zo is de Beeldende Box ontstaan. Een doos boordevol beeldende opdrachten en materialen om, samen met begeleiders, creatief aan de slag te zijn. Bij de Box is een USB-stick meegeleverd met daarop hoorspelen en verhalen om van te genieten. Het project is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK en het Oranjefonds. 


Foto’s: archief Boogie Woogie | wethouder Van Haaren uit Berkelland overhandigt de beeldende boxen bij woonzorgcentrum De Werf in Neede

In totaal werden 70 boxen uitgedeeld. In elke gemeente was een officiële uitreiking door een wethouder die de Box overhandigde namens het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. Een aantal activiteitenbegeleiders van zorginstellingen heeft haar ervaringen gedeeld:

“Hoorspelen, bewegen, oude liedjes en kleuren of knutselen vinden de bewoners zeker leuk en de moeite waard”

“Tijdens de dagbesteding hebben we de vogeltjes gemaakt met ijzerdraad + papier. Het is fijn dat al het benodigde materiaal in de Box aanwezig is. Vooral 3D opdrachten werken goed”.

Over de USB-stick met hoorspelen en verhalen:De bewoners hebben er erg van genoten! Vooral de dubbeltjesdans wordt nog vaak gedraaid. Voor herhaling vatbaar”.

Muziek in de tuin
Door de RIVM-maatregelen was het niet meer mogelijk om muziekoptredens te verzorgen in de zorginstellingen. Daarom is er in de zomermaanden in de regio Oost–Achterhoek gekozen voor Muziek in de Tuin. Hieraan werd meegewerkt door vele vrijwilligers, zowel amateurs als professionals. De muzikale momenten werden enorm op prijs gesteld getuige het applaus en verzoeken om herhaling. Ook werd er meegezongen. Heel bijzonder om dit mee te mogen maken in tijden van corona.

Meer Nieuws