Nieuws

‘De oprichting van het Lang Leve Kunst Fonds is een kroon op mijn werk’

Interview met de vertrekkende én de nieuwe directeur van Fonds Sluyterman van Loo.

Fonds Sluyterman van Loo is één van de initiatiefnemers van het Lang Leve Kunst Fonds. We vragen Koeno Sluyterman van Loo als vertrekkend directeur en zijn opvolger Lonneke Regter naar het belang van het fonds en naar de betekenis van kunst, voor ouderen én henzelf. Want ook zij kennen de kracht van kunst van dichtbij: “als ik moe ben en achter de tv kruip, wordt het die avond niet veel meer. Maar als ik muziek ga maken vind ik altijd nieuwe energie”.

Lang Leve Kunst bestaat als programma al een kleine tien jaar. Koeno: “Voor die tijd draaiden de projecten die wij ondersteunden vooral om dagbesteding. Via Lang Leve Kunst ontdekten we dat veel ouderen er niet op zitten te wachten om bezig gehouden te worden”. Wat zij dan wel willen? “Net als jij en ik willen ook ouderen op een zinvolle manier in het leven staan. Iets nieuws leren en geestverwanten leren kennen”.

Actief met kunst bezig zijn
Lonneke haakt daar op aan: “ik zie dat als dé kracht van Lang Leve Kunst, dat het draait om actief, zelf met kunst bezig zijn. Dan wordt alles in je lijf en geest gestimuleerd”. De nauwe betrokkenheid van kunstenaars zorgt daarbij steeds weer voor inspiratie, zodat deelnemers zich blijven ontwikkelen. “Heel gek eigenlijk, in Nederland zetten we er sterk op in om kinderen en jongeren steeds weer in contact te brengen met kunst en cultuur. Waarom zou die ontwikkeling op hogere leeftijd niet meer belangrijk zijn?”

Lonneke weet waar ze het over heeft. Toen ze als kind contrabas ging spelen ging er een wereld voor haar open. Het leidde uiteindelijk tot een opleiding aan het conservatorium. Naast haar baan als directeur blijft ze dirigent van een orkest en een ouderenkoor: “Een ideale manier om actief met kunst bezig te blijven; dat is nog steeds belangrijk in mijn leven”.

Verlangen in plaats van behoefte
De oprichting van het Lang Leve Kunst Fonds in januari van dit jaar noemt Koeno de kroon op zijn werk: “Het laat zien dat we nu op een andere manier kijken naar ouderen. Met Lang Leve Kunst sluiten we aan bij het verlangen van ouderen, niet bij hun behoefte. Een behoefte gaat altijd over een tekort. Een verlangen geeft nieuwe energie”. Het nieuwe fonds maakt kunst voor en door ouderen bovendien meer zichtbaar. Lonneke: “Mijn ambitie met het fonds is dat kunst voor ouderen heel gewoon en bereikbaar wordt. Ook binnen zorg en welzijn. Het begint met het financieel ondersteunen van mooie projecten. Met die voorbeelden inspireren we steeds weer nieuwe partijen. Via onderzoek onderbouwen we de kracht van kunst voor ouderen. Uiteindelijk moeten we het fondsen, andere private partijen en overheden samen mogelijk maken”.

Orgel
Koeno blijft, ook nu hij met pensioen is, inhoudelijk zeker betrokken. Vanaf medio 2021 als voorzitter van Fonds Sluyterman van Loo. Toch zal er veel ruimte ontstaan in zijn agenda. Bij de invulling daarvan gaan zullen kunst en cultuur een belangrijke plaats innemen: “ik bezoek graag concerten en voorstellingen en kijk er naar uit daar meer tijd voor te hebben. En ik blijf zeker orgel spelen. Dat doe ik al sinds mijn jeugd en vind ik heerlijk, maar het is wel een solitaire bezigheid. Ik wil nu ook graag op zoek gaan naar mensen met wie ik samen kan musiceren  Kijken wat dat me brengt”.