Nieuws

Dit betekent muziek voor deelnemers bij ZuidOostZorg

en het is veel leuker dan bingo…

De Friese ouderenzorgorganisatie ZuidOostZorg realiseerde dit voorjaar het project Mear Mei Muzyk op 6 locaties van hun dagbesteding. Dit heel nadrukkelijk vanuit de visie dat kunst een onderdeel van het dagelijks leven moet kunnen zijn. De meeste deelnemers waren laaiend enthousiast. Gelukkig voor ons deelde ZuidOostZorg een paar van hun verhalen en reacties in de evaluatie. En mag het Lang Leve Kunst Fonds die ook met u delen!

Meedoen in het orkest deed mensen herinneren aan vroeger: “ik zong in het koor”, “ik speelde orgel”,
“ik was danslerares”. Daar speelden we op in.

Eén van de deelnemers met beginnende dementie speelde vroeger trompet bij een militaire kapel. Hij vroeg ons of we een trompet hadden. We namen een trompet mee en hij improviseerde er op los. Na veel wikken en wegen van zijn kant besloot hij om de trompet mee naar huis te nemen zodat hij ook thuis kon spelen. Iedere repetitie was de solo voor hem.

Een andere deelnemers vond meedoen in het orkest te veel van het goeie. Voor haar waren er teveel prikkels. Tot ze er weer was bij een repetitie met toevallig weinig deelnemers. We zongen haar favoriete liedjes en ze speelde mee op alle instrumenten, zichtbaar geëmotioneerd.             

Eén van de deelnemers bleek anders nooit mee te doen aan activiteiten, was altijd stil en een beetje bedrukt.
Door de muziek kwam ze helemaal ‘uit de plooi’, deed mee, lachte en had praatjes.

Iedereen genoot ontzettend van het samen muziek maken, hoewel één van de deelnemers iedere keer opnieuw verkondigde: “Jullie weten het, ik ben amuzikaal!”.

Bij de welzijnsactiviteit hadden we concurrentie van de bingo, maar toch kwam er een trouwe groep deelnemers:
“dit is veel leuker dan bingo!”

Eén van de deelnemers was pianodocente en koorbegeleidster geweest. Toen we haar vroegen om plaats te nemen achter de keyboard twijfelde ze daar over, maar deed het toch. We namen de volgende keer muziekboeken mee. De begeleiding vertelde dat ze nu een aantal middagen in de week in het restaurant op de piano speelt. Tijdens het afsluitende concert verzorgde ze een deel van het programma. Een grote overwinning!

Hoe werkt Mear Mei Muzyk? Muzikanten Annewiep Bloem en Guus Pieksma maken actief muziek met mensen die naar de dagbesteding komen. Iedereen krijgt een instrument, samen vormen ze een orkest. Iedere repetitie duurt ongeveer 1½ uur. Er zijn verschillende instrumenten: djembés, klankstaven, skippyballen (als drumstel), p-bones (plastic trombones) en eventueel trompetten. De muzikaal leider heeft een keyboard en begeleidt alles. De deelnemers gebruiken hun instrumenten bij bekende liedjes. Mear mei muzyk heeft per liedje de begeleiding door de deelnemers uitgeschreven. De deelnemers spelen en zingen dus vaak tegelijkertijd.

Op alle locaties is de periode van acht repetities afgesloten met een concert. Natuurlijk stonden de muzikanten uit het orkest in de picture. Zo konden ze hun medebewoners en familie laten zien wat ze op muzikaal gebied hadden geleerd én hoe leuk het is om samen muziek te maken!

Ook een muziekactiviteit voor ouderen organiseren? Kijk naar de mogelijkheden van een donatie door het Lang Leve Kunst Fonds en vraag aan.

 

Meer Nieuws