Nieuws

Documentaire over Participatiekoor laat zien wat nog wél kan bij dementie

“Mensen accepteren me niet omdat ik veel fouten maak. Mensen snappen niet wat ik zeg, maar ik sta hier mooi wel. Samen kunnen we dit”, vertelt Franc Janssen in de documentaire ‘O Haupt voll Blut und Wunden’. Franc heeft alzheimer en door de vooruitgang van zijn achteruitgang moet hij steeds meer loslaten wat hij lief heeft. Dat is pijnlijk, maar daardoor ontstaat er ook ruimte voor andere dingen die nog wel mogelijk zijn, zoals de Matthäus Passion zingen met een van de participatiekoren.

In de documentaire schetst filmmaker Raymon Hilkman een ontroerend portret over dagelijks leven met dementie. Een film over verlies en de regie in eigen hand willen houden, over hoop en de moed niet opgeven. Want ook met dementie kan het leven zinvol zijn.

Voorheen zong en speelde ik gitaar in een Keltische band. Door Alzheimer ging dat niet meer”, vertelt hoofdrolspeler Franc Janssen uit de documentaire. “Ik kreeg af en toe paniekaanvallen en heb noodgedwongen afscheid moeten nemen van mijn band. In het Participatiekoor kan ik wél blijven musiceren. De Matthäus Passion is natuurlijk een forse partij maar dat vind ik juist een uitdaging. Gelukkig heb ik begeleiders. Het is heerlijk om dit in een beschermde omgeving te doen en te laten zien en horen dat je nog niet bent afgeschreven. Dat versterkt je trots en eigenwaarde.”

De documentaire ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ van het participatiekoor is te zien op de volgende locaties :
18 november om 14:00 uur in de Windwijzer in Vlaardingen
23 november om 15:00 uur in het AlzheimerCafe in Muiden
25 november om 14:00 uur in Cinebergen in Bergen NH.

Gratis kaartjes zijn verkrijgbaar via https://www.participatiekoor.nl/agenda-en-tickets
De documentaire is ook te boeken via bureau@participatiekoor.nl

PS. Het verhaal van Franc Janssen vindt u ook terug in het bookazine ‘Lang Leve Kunst – Ouderen in de hoofdrol’ dat ons fonds begin dit jaar uitgaf. U vindt het verhaal vanaf pagina 12. Vraag de online versie van het bookazine hier gratis aan.