Nieuws

UITNODIGING “Hosha Na!” – de grote onvergetelijke meezing-passie van het Participatiekoor

Eindelijk mag er weer samen gezongen worden. Om dat te vieren organiseren het Participatiekoor, het Radio Filharmonisch Orkest en Jeugdkoor Spaarne de Grote Onvergetelijke Meezing-Passie ‘Hosha Na!’. Zangers mét en zonder dementie uit het hele land zingen dan het mooiste uit de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Het meezing-concert vindt plaats op zondag 10 april 2022 om 16.00 uur in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Op 5 maart starten we op diverse plaatsen in het land met de repetities. Zangers met dementie worden begeleid door mantelzangers. Vanaf vandaag kan iedereen die mee wil zingen zich aanmelden op de website van het Participatiekoor.

Participatiekoor
Het Participatiekoor is een bijzonder koor. In dit koor, dat in 2018 werd opgericht, zingen niet alleen ervaren projectzangers en professionele solisten één van de mooiste oratoria aller tijden; ook mensen met een vorm van dementie zingen mee. Erik Zwiers, oprichter van het Participatiekoor legt uit: “Veel ouderen hebben vroeger in een koor gezongen, maar door hun dementie kunnen zij nu vaak niet meer meedoen. Dat is jammer, want zingen is juist zo goed voor mensen met dementie. Het draagt bij aan hun welzijn en positieve gezondheid.”

Iedereen telt mee
In het Participatiekoor wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen met en zonder dementie. Iedereen is aan elkaar gelijk. “Mensen met dementie kunnen meer dan we vaak denken, als je hen maar op de juiste manier ondersteunt. Daarom hebben we een methode ontwikkeld om mensen met dementie een artistieke uitdaging als de Matthäus Passion te leren”, vertelt Zwiers. “Elk koorlid met dementie wordt ondersteund door een geoefende zanger, de zogenoemde mantelzanger. Op deze manier kan iedereen meedoen. Zo is iemand met een haperend brein geen mens die van alles vergeet, maar een zanger die een concert geeft!”

Online meezing-middagen die wél leuk zijn
‘Hosha Na!’ Is het vierde project van het Participatiekoor. Inmiddels hebben al meer dan 300 zangers met en zonder dementie deelgenomen. Omdat Corona nog steeds op de loer ligt wordt er dit jaar overal in het land in kleine groepjes geoefend. Vanaf 5 maart komen zij zes zaterdagmiddagen bij elkaar. Via een live-verbinding zingen zij mee met het Participatiekoor. Zwiers legt uit hoe dit in zijn werk gaat: “Tijdens de coronapandemie is er veel ervaring opgedaan met online zingen. In de meeste gevallen kijk je dan naar een dirigent en een pianist en probeer je thuis zo goed mogelijk mee te zingen. Dat is voor de meeste mensen wel heel erg moeilijk. Je mist de andere zangers waar je je aan op kunt trekken”, vertelt Erik Zwiers die zich die frustratie goed kan voorstellen en daar iets op bedacht heeft. “Tijdens onze online repetities zing je mee met de dirigent én een koor. Dit koor, dat live vanuit de Lutherse kerk in Bussum de livestreams verzorgt, bestaat uit acht ervaren mantelzangers en acht zangers met dementie. Zo heb je een een echte koorervaring en is online meezingen veel makkelijker. Bovendien zie je meteen ook hoe de mantelzangers de zangers met dementie begeleiden.”

Doe mee vanuit huis of het verpleeghuis
Op zaterdagmiddag 5 maart is de eerste meezing-middag. Iedere zanger, met of zonder dementie kan zich voor deze eerste online meezing-middag vrijblijvend aanmelden om te ontdekken of het wat voor hem is. Veel of weinig koorervaring is niet belangrijk. Plezier in samen zingen staat voorop en iedere zanger met dementie wordt door de organisatie voorgesteld aan een mantelzanger.

Voor meer informatie en inschrijven:
www.participatiekoor.nl/hosha-na-matthaus-passion-hoogtepunten

Dit bericht is overgenomen van Stichting Participatie met Dementie. Het Lang Leve Kunst Fonds ondersteunt Hosha Na! 

Meer Nieuws