Nieuws

Sluit aan bij Kunst door de Brievenbus en bereik (kwetsbare) ouderen thuis

14 organisaties verspreid over het land zijn na onze webinar van februari jl. aan de slag gegaan met Kunst door de Brievenbus. Zij bieden ouderen daarmee de mogelijkheid om, vanuit hun eigen huis, actief bezig te zijn met heel diverse creatieve opdrachten. En daar is veel belangstelling voor, zeker nu het c-woord weer steeds vaker in het nieuws opduikt. Wilt u ook aanhaken bij Kunst door de Brievenbus? Doe dan uiterlijk 7 september uw aanvraag.

Kunst door de Brievenbus is een initiatief van Amphion Cultuurbedrijf uit Doetinchem. Deelnemende ouderen krijgen eens per twee weken een uitdagende opdracht thuis en delen het resultaat met elkaar en de organisatie. Het brengt meer kleur in hun leven. Lees hier meer over Kunst door de Brievenbus of bekijk het filmpje.

Het Lang Leve Kunst Fonds en Amphion hebben begin dit jaar de handen ineen geslagen om Kunst door de Brievenbus ook voor thuiswonende ouderen in andere plaatsen beschikbaar te maken. 14 organisaties maakten daar al gebruik van. Zij werken het eerste jaar met de door kunstenaars van Amphion ontwikkelde opdrachten.

Maria van der Post van Amphion is blij dat dit najaar nieuwe organisaties kunnen aanhaken: “ik krijg nog regelmatig mails van collega’s uit het land die de eerste ronde hebben gemist. Ook weten we niet wat corona gaat doen. Het is al met al een goed idee om ook een kunstactiviteit te hebben die ouderen vanuit huis kunnen doen.”

De organisaties die dit najaar van start gaan zullen –  net als de eerste groep – samen een online werkplaats vormen. Dat helpt om een snelle en goede start te maken met Kunst door de BrievenbusMet alle ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. Maria van der Post: “Het is inspirerend om te zien dat iedereen het net weer wat anders aanpakt. Soms kunnen ouderen die dat gezelliger vinden ook op locatie aan de opdracht werken, bij een kop koffie. Heel nuttig ook dat tips voor de werving van deelnemers worden uitgewisseld en zelfs persberichten. Dan hoeft iedereen niet het wiel opnieuw uit te vinden”.

Maria geniet ook van de mooie resultaten die er al zijn: “de eerste opdracht leveren we geprint aan bij de organisaties, als extra service. Eén coördinator belde op of we snel nog 25 exemplaren konden sturen, omdat het storm liep. Dat is natuurlijk fantastisch, al is het ook helemaal prima als het met een klein groepje start!”

Hoe werkt het?

  • Lees de uitgebreide informatie over Kunst door de Brievenbus en de begeleiding van Amphion en over de aanvraagprocedure van het Lang Leve Kunst Fonds.
  • Nog steeds geïnteresseerd? Doe dan uiterlijk 7 september 2022 een aanvraag voor maximaal € 3.000 bij het Lang Leve Kunst Fonds. Organisaties krijgen binnen enkele weken – uiterlijk in de loop van oktober – te horen of ze zijn geselecteerd en aan de slag kunnen met Kunst door de Brievenbus.

Voor wie?

  • Organisaties (stichtingen en verenigingen, geen zzp’ers), die meer willen betekenen voor (thuiswonende) ouderen.
  • Met projectleiders die praktisch ingesteld zijn en er plezier in hebben om samen met anderen deze uitdaging aan te gaan.

Lees hier hoe Stichting Welzijn Brummen van start gaat met Kunst door de Brievenbus.

Meer Nieuws