Nieuws

Eerste project afgerond: In Verbinding!

Dit voorjaar was de eerste aanvraagronde van het Lang Leve Kunst Fonds. 47 organisaties ontvingen een bijdrage. Inmiddels is één van die projecten helemaal afgerond: ‘In Verbinding’ van WelZijn Krimpenerwaard. We vragen kunstenaar Ina Verkaik terug te blikken op een mooie zomer.

Onder de noemer ‘In Verbinding’ volgden twee groepen van tien ouderen een serie van 5 lessen. Heerlijk buiten, zodat er ruimte was voor natuur, kunst en de verplichte 1,5 meter. Elke les had een ander uitgangpunt. Ina Verkaik: “Bij In verbinding met de natuur onderzochten we bijvoorbeeld hoe impressionisten naar de natuur keken en die weergaven. Vervolgens gingen de deelnemers zelf aan de slag met het verbeelden van de natuur die we zagen. We experimenteerden daarbij steeds met verschillende materialen”. Een andere les ging over zelfportretten. Ina: “we bekeken de zelfportretten van Rembrandt, Van Gogh en Frida Kahlo. Heel mooi om te zien hoe ouderen vervolgens zichzelf tekenen of schilderen”.

Belangrijk was steeds het nagesprek aan de hand van het gemaakte werk. Ina Verkaik benadrukte steeds het belang van het kijken en reflecteren zonder oordeel: “zeg wat je ziet in plaats van wat je vindt. Dat is niet alleen respectvol maar geeft ook vrijheid om te experimenteren. Dat zorgde voor een goede sfeer om samen in te werken”.

Aan het eind van de laatste les keken de deelnemers terug: wat had deelname aan de lessenserie voor hen betekend? Diverse mensen noemden het gevoel van vrijheid, dat dit eindelijk weer mocht. Ook de verbinding met elkaar kwam veel terug in de feedback: “wat bijzonder dat je andere mensen kunt leren kennen via kunst”.

Als het aan WelZijn Krimpenerwaard en Ina Verkaik ligt blijft het niet bij deze ene mooie zomer maar komt er volgend jaar juni een vervolg. Weer lekker buiten, zodat de verbeelding alle ruimte krijgt.

Meer Nieuws