Nieuws

Eindelijk weer los!

met GOUD in Barneveld

“Alsof we na een lange winter weer de wei in mochten”, zo omschrijft projectleider Annerieke Claassen van het Schaffelaar Theater in Barneveld hoe het er afgelopen maandag aan toeging. Zoveel plezier gaf het dat er na de lockdown weer kon worden gestart met de lessen voor ouderen. “En dan hadden wij nog het geluk dat we lang door konden gaan omdat we zulke grote ruimtes hebben”, vult Claassen aan. “Voor veel deelnemers waren onze lessen de enige activiteit buitenshuis die ze nog hadden”.

Via het project GOUD startte het Schaffelaar Theater afgelopen najaar met een creatieve cursusaanbod speciaal gericht op ouderen, met een financiële bijdrage van het Lang Leve Kunst Fonds om de drempel laag te houden. Een primeur voor Barneveld en echt pionieren dus. Claassen en de docenten stemmen steeds goed af met de deelnemers. Die gaven na inschrijving hun top-3 en daar kwam het cursusaanbod uit rollen: Jazzdance, Zang en Improvisatietheater. Heel bewust zijn alle lessen tegelijk, op maandagochtend. Claassen: “vooraf en na afloop drinken we samen koffie. Eigenlijk was er direct vanaf de eerste les een geweldige sfeer. Het biedt de deelnemers nieuwe contacten en zo veel plezier”. Die verbinding bleef ook tijdens de laatste lockdown in stand. “Het was heel fijn dat we toen terug konden vallen op de WhatsApp groep die we gestart waren. Ook de deelneemster van 80 zit daar in!”.

Bij de start waren er 23 deelnemers. Afgelopen maandag, bij het begin van het tweede blok al 50. Deelnemers kwamen in eerste instantie via de eigen vrijwilligers van het theater en via Welzijn Barneveld. Een sterke samenwerking, omdat beide organisaties elkaar aanvullen, ook qua aanbod. Steeds vaker nemen deelnemers andere ouderen mee. Claassen: “En ja, daar zitten ook mensen bij die te maken hebben met eenzaamheid, of ziekte. Maar dat speelt bij ons niet zo. We zijn met elkaar bezig met dans of zang. Dat heeft voor iedereen zoveel te bieden”.

Claassen kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: “Het optreden na het vorige blok met publiek van buiten kon helaas nie t doorgaan. We hebben dat toen met de groepen onderling gedaan, ook heel leuk. Maar dat doen we na dit blok dus nog eens dunnetjes over, daar maken we een knalfeest van”. In het volgende theaterseizoen komen er nog twee blokken van tien lessen. En daarna? “Ik heb alle vertrouwen dat het blijft. Het enthousiasme is groot”.

Bekijk hier wat GOUD met deelnemers doet: “Ik kan dit dus toch wel!”

Meer Nieuws