Nieuws

Fonds van mogelijkheden

Het Lang Leve Kunst Fonds bestaat 1 jaar. De start was tijdens een lockdown en ook nu zijn er beperkingen. Lonneke Regter, directeur van Fonds Sluyterman van Loo en daarmee één van de initiatiefnemers, kijkt vooral naar de mogelijkheden.

“Natuurlijk is het jammer dat er opnieuw minder kan en mag. Dat wil ik niet wegpoetsen. Voor veel ouderen is dat zwaar. En voor de projecten die wij ondersteunen een tegenvaller. Maar samen met kunst bezig zijn is ook nu, of juist nu, van grote betekenis voor ouderen. En het kan, dat hebben we inmiddels geleerd. Veel projecten combineren activiteiten op locatie als het kan met activiteiten op afstand als het moet. Dat vraagt snel schakelen, maar daar worden veel aanvragers steeds beter in”.

Regter is er van overtuigd dat (online) kunstbeoefening vanuit huis niet meer weggaat. “Corona heeft vernieuwing gebracht. We zien dat veel projecten die (ook) online gingen meer en andere deelnemers kregen. Bijvoorbeeld mensen die teveel drempels ervaren om naar kunstactiviteiten op locatie te gaan. Zoals altijd biedt een crisis ook kansen”.

Het Lang Leve Kunst Fonds is een initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. Sinds de start van het fonds een jaar geleden hebben 89 projecten een toekenning ontvangen, voor een totaalbedrag van een kleine € 1,2 miljoen. Regter: “daar zaten ook nieuwe aanvragers bij. Ik vind het erg mooi dat steeds meer ouderen in hun eigen omgeving kunst kunnen beoefenen”.

Aanvragen kan ook in 2022. Anders dan in het eerste jaar kan dat op elk moment. Daarnaast zet het Lang Leve Kunst Fonds in op het delen van kennis en inspiratie. “Soms wil je een goed idee een veel groter bereik geven. Samen met de initiatiefnemer én lokale partners. Die uitdaging gaan we nu aan met Kunst door de Brievenbus. Amphion kreeg regelmatig verzoeken om het concept en hun kennis te delen. Dat maken we nu mogelijk met elkaar”.

Meer Nieuws