Nieuws

Huiskamerateliers, daar zit muziek in!

Ook een muziekactiviteit voor ouderen organiseren? 

“Gisteren ben ik een uurtje wezen kijken bij het Huiskameratelier aan de slag met slagwerk en daar werd ik zó blij van. Kijk hier de foto’s: die dame in die blauwe blouse had een glimlach van oor tot oor, aan één stuk. Een andere deelneemster zei steeds dat ze er niets van kon, maar ze viel dan toch weer in. Het is groeien in zelfvertrouwen, zo’n workshopserie”. Aan het woord is Annet Nooijen, coördinator maatschappelijk domein bij Kunstkwartier in Helmond.

Kunstkwartier is hét kunstencentrum van Helmond, Geldrop-Mierlo en Nuenen. Het centrum timmert al een aantal jaar aan de weg met het huiskameratelier, een plek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en creatief worden uitgedaagd. Annet Nooijen: “zelfstandig wonende ouderen, in de wijk of in een appartement in een woon-zorgflat, daar richten we ons op. Mensen die redelijk vitaal zijn, maar niet meer zo vitaal dat ze de halve stad doorfietsen om naar een activiteit te gaan. Die vallen vaak tussen wal en schip. Door het huiskameratelier dichtbij te organiseren nemen we drempels weg”. Tot vorig jaar richtten de huiskamerateliers zich alleen op beeldende activiteiten, maar nu is er dus ook muziek: “we hadden bij een zomerworkshop ontdekt hoe blij mensen worden van djembé en ander slagwerk, dus dat stond hoog op ons wensenlijstje”. Een bijkomend voordeel van de huiskamerateliers met slagwerk is dat er ook mannen op af komen.

Zo’n reeks begint eigenlijk altijd met een infobijeenkomst. Daar kunnen ouderen die geïnteresseerd zijn even sfeer proeven, de activiteit proberen en vragen stellen. Annet: “zo was er nu een dame die graag mee wilde doen maar door artritis niet met haar handen kon drummen. Die hobbel kon docent Patrick Vlassak snel wegnemen, want hij had speciale stokken waarmee het wél lukte”. In het vervolg van de reeks gaat de groep aan het werk, in dit geval met een stuk dat de docent heeft geschreven. Het gaat daarbij om plezier én ontwikkeling, het wordt steeds wat moeilijker. Het handige van slagwerk is dat je maat en ritme overal kunt oefenen. Annet: “één deelnemer had er duidelijk moeite mee. Iemand anders stelde toen voor om het ritme later in de week nog een keer thuis te oefenen, gewoon met de handen op tafel. Zo ontstaan er spelenderwijs allerlei contacten tussen deelnemers”. De reeks eindigt over een paar weken met een optreden tijdens een koffie-uurtje.

Nog niet alles loopt op rolletjes. Er zou ook al een huiskameratelier zijn gestart waarbij deelnemers zelf een levenslied maken en zingen. Maar daar kwam geen enkele aanmelding voor. Kunstkwartier gaat niet bij de pakken neerzitten: “We willen weten hoe dat komt, wat doen we fout? Na de zomer doen we een nieuwe poging en dan in een goedlopend wijkcentrum. We broeden nog op een manier om potentiële deelnemers te lokken, zodat ze over de drempel zijn”, aldus Annet: “zo blijven wij ons ook steeds ontwikkelen”.

Ook een muziekactiviteit voor ouderen organiseren? Kijk naar de mogelijkheden van een donatie door het Lang Leve Kunst Fonds en vraag aan.

Meer Nieuws