Nieuws

Lang Leve Kunst en Naoberschap in coronatijd

De Gruitpoort in Doetinchem heeft vanaf het begin van de coronatijd gezocht naar mogelijkheden om contact te houden met de oudere deelnemers en hen steeds te verrassen met kunst en creativiteit, hoe klein ook. Vrijwilliger Beatrijs Ouwehand beschrijft drie betekenisvolle projecten:

Kunst en Sukadelappen in coronatijd
Sukadelappen, wie is er niet mee groot geworden?! Als ik een 90-jarige mevrouw bel om te horen of ze het een beetje kan redden in deze bizarre, onzekere tijd, komt het sukadelapje ook ter sprake. “Met Pasen komt mijn zoon naar mij toe. Ik hoop zo dat het door kan gaan. Dan ga ik sukadelappen braden en hem die voorzetten.” Ze doet zelf de boodschappen, op het fietsje en laat zich de kop niet gek maken door angst voor dat virus. Ons telefoongesprek is het eerste van een serie Praotjes, met haar en andere ouderen die ik bel. Vaak levert het prachtige uitspraken op waaruit levenservaring en levenslust spreekt. Ik laat ze een poosje sudderen en verwerk ze daarna in kleine columns, een ode aan de vertellers. De lezers leven met hen mee en ook ik word er blij van, een veelzijdig genoegen! Ze zijn op de website van De Gruitpoort te vinden.


Foto: Ronald Falke | verhalen in andere tijden 

He’j d’r wel tied veur?
De 87-jarige mevrouw die wekelijks gebeld wordt door een voorlezer, geniet van de prachtige verhalen die via het dunne lijntje haar zonnige kamer binnenlopen. Samen hebben ze het genre uitgezocht. De Telefonische Voorleesbrigade, onder leiding van Okkie, is zeer welkom in menig appartement waar het zo stilletjes is geworden. “He’j d’r wel tied veur?”, vraagt de mevrouw aan de voorlezer. En die kan haar geruststellen. Vrijwilligers zijn net tovenaars, ze máken tijd! 

Pen en papier
Schrijf ze op, uw gedachten, belevenissen, zorgen of fantasieën en stuur ze ons! En ja hoor, via post en e-mail komen ze binnen, de vele Pennenvruchten uit de wijde omgeving. Wijze woorden, bijzondere gedachten, verrassende fictie, vrolijke anekdotes, poëzie uit het hart: het komt allemaal voorbij. En corona ook!

…..” Maar het is een stuk stiller op het erf van de boer,
Normaal komen er elke dag mensen over de vloer.
Nu gaat er veel informatie via mail- en telefoonverkeer,
Erfbetreders zijn er bijna niet meer” ……

Tien lange gedichten ontvangen we van deze dichteres! We nemen telefonisch contact op met alle schrijvers, om hen te bedanken en een praatje te maken. Alweer een prachtige gelegenheid elkaar op te zoeken en te ontmoeten.

Ingewikkeld zijn ze niet, deze activiteiten. Coronaproof, doeltreffend en kunstzinnig wel!

 

 

 

 

 

Beatrijs Ouwehand,
vrijwilliger bij Lang Leve Kunst en Naoberschap
www.gruitpoort.nl/langlevekunst

Meer Nieuws