Nieuws

Het Lang Leve Kunst Fonds: ook in coronatijd

Wij lanceren het Lang Leve Kunst Fonds midden in een verlengde lockdown. Is de start van een fonds gericht op kunstparticipatie door (kwetsbare) ouderen dan wel een goed idee? Wij beantwoorden die vraag met een volmondig ja! Want hoe 2021 er ook uit gaat zien, kunstparticipatie draagt bij aan de kwaliteit van leven van ouderen.


Still uit video van theaterproject Trotse Kameraden van Vitalis
(https://tinyurl.com/ybepd3nf )

Zo gemist

Corona heeft de waarde van kunstparticipatie nóg duidelijker gemaakt. Het werd en wordt zo gemist door ouderen die niet meer kunnen schilderen, dansen of theater maken. Zij missen de creativiteit, het uitgedaagd worden, de bijzondere ontmoetingen. De sluiting van de verpleeghuizen in het voorjaar van 2020 leerde bovendien dat kwaliteit van leven zoveel meer is dan fysiek gezond blijven.


Filmproject van seniorentheater De Rimpel

Creatieve oplossingen

Gelukkig is er ook veel wel doorgegaan. Kunstenaars, vrijwilligers én ouderen vonden samen tal van creatieve oplossingen zodat kunstinitiatieven ondanks de maatregelen toch uitgevoerd konden worden Binnen het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning heeft het onderzoeksteam van de Leyden Academy on Vitality and Ageing en partners aanvullende subsidie ontvangen om de impact van deze ‘corona-proof’-varianten te onderzoeken. Wij droegen financieel bij aan deze projecten. Het bijzondere is dat het steeds om actieve kunstparticipatie gaat.

Enkele voorbeelden

  • Dance Connects Communities verplaatste danslessen in de zomer naar buiten. Zij werkten daarnaast met kleinere groepjes in binnenlocaties. En verzorg(d)en wekelijks via zoom een online dansles voor ouderen die niet naar de fysieke lessen konden of durfden te komen.
  • Stichting Seniorentheater De Rimpel liet hun theaterproject doorgaan met een individueel programma voor thuis. De regisseur en de oudere bedachten samen een grappige scène over ouderen in coronatijd. In een vervolgsessie werd deze scène thuis gefilmd door een professionele cameraman. De korte filmpjes werden samengevoegd tot één geheel van 20 minuten.
  • De Gruitpoort in Doetinchem bracht thuiswonende ouderen Kunst door de brievenbus. Een uitdagende kunstopdracht, ontwikkeld met een kunstenaar en op afstand begeleid door een vrijwilliger.
  • Het Participatiekoor zette de repetities voort. In boerenschuren, op landgoederen en in grote zalen konden kleine groepjes deelnemers doorgaan met het instuderen van de Matthäus Passion. In plaats van een reeks live concerten was het resultaat de film Erbarme Dich, die in première ging op Wereld Alzheimerdag.
  • Stichting Topaze heeft net als veel andere organisatoren laten zien dat samen tekenen of schilderen ook prima kan in kleine groepjes, binnen en buiten.


Fotograaf Zan van Alderwegen | Repetitie Participatiekoor 

Natuurlijk vragen deze coronavarianten extra creativiteit, organisatiekracht en middelen. Er zijn echter ook positieve bijeffecten: ouderen leren Zoomen, andere vormen zorgen voor nieuwe creatieve uitdagingen (in een film spelen bijvoorbeeld!) en door de online activiteiten wordt het bereik vergroot. We zijn ervan overtuigd dat een deel van de innovaties blijvend zal zijn.

Lees hier meer over de projectvarianten in coronatijd. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek naar kunstprojecten in coronatijd.

Een aanvraag indienen? Lees meer.

 

Meer Nieuws