Nieuws

Uitnodiging ‘De Fifties’ in Amsterdams Theaterhuis | 7 & 8 mei 2022

In een dansschool vertellen Amsterdammers verhalen over hun ouders, allemaal jongvolwassen in 1950. De wederopbouw jaren in Amsterdam: moeder was (meestal) huisvrouw, vader kostwinnaar. Over de melkboer, elk dubbeltje omdraaien, sokken stoppen en grote gezinnen. De vertellers wagen zich aan de foxtrot, cha cha cha en rock&roll, want op zaterdagavond ging je lekker dansen! Met live accordeon en jaren ’50 liedjes als ‘Zeg niet nee’ van The Fouryo’s en ‘Peter’ van Sweet Sixteen. Bestel kaarten via ticketkantoor.nl/shop/de50.

De Fifties is het sluitstuk van een trilogie. De eerste voorstelling Brand in Mokum maakte Loes Hegger met Amsterdamse ouderen in 2019. Een locatievoorstelling in het Stadsarchief met ooggetuigenverhalen over de roerige jaren ’60 in Amsterdam; de tijd van provo’s, hippies en krakers.

Noodgedwongen door de covidpandemie in 2020 week de groep digibete ouderen uit naar een compleet nieuw medium: Zoom. Alle repetities en voorstellingen van de tweede voorstelling Alive en Kicking zijn via Zoom uitgevoerd. Dankzij Zoom bleek ook een samenwerking mogelijk met Britse ouderen van Théâtre Sans Frontière. Ineens waren fysieke grenzen geen beperking meer. Alive en Kicking is een indringend en ontroerend verslag van het isolement waarin actieve, thuiswonende ouderen in Amsterdam zich plots bevonden tijdens de lockdown. Genomineerd voor de Gouden C 2020 van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Zie https://www.stichting-rainbow.org/alive-en-kicking.

Van 19 mei tot en met 22 mei 2022 steken de Amsterdammers de Noordzee over om in New Castle De Fifties te spelen voor hun Britse collega’s. Deze internationale uitwisseling is een feestelijk hoogtepunt en een ode aan de vitaliteit van ouderen.

Met Marga Appelman, Danny van Bemmel, Tatjana Flury-Beukeboom, Irene de Groof, Anneke Hesp, Henk Hoeben, Nelly van der Ploeg, Charlotta Schoonenberg, Orna Wertman, Marjon van Wier.

Regie en concept           Loes Hegger
Muzikale leiding           Henk Meulenbeld
Dansadvies                    Tineke Veenhof
Productie en techniek   Erga Netz
Grafisch ontwerp          Désirée Kroep

De Fifties is een productie van stichting Rainbow en wordt gesteund door het Lang Leve Kunst Fonds, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Meer informatie via Loes Hegger: lsrhegger@gmail.com / 0649860608

Meer Nieuws