Nieuws

Verplaatsen bestaande projecten succesvol

In het licht van Lang leve kunst kwamen door heel Nederland vele inspirerende initiatieven tot leven; producties die zo succesvol bleken dat een groter podium meer dan gerechtvaardigd zou zijn. Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo selecteerden daarom een aantal van deze initiatieven om dat mogelijk te maken. Bewezen concepten vonden vruchtbare grond elders in het land, in samenwerking met lokale partners met lokale invalshoeken. Vaak met coaching van één van de oorspronkelijke initiatiefnemers. En met succes, zo blijkt.

Een van die doorstartprojecten is Pijnlijke Melodie het land in. In 2019 kregen drie theatermakers (uit Zwolle, Breda en Culemborg) de kans om met lokale ouderen en partners een eigen versie van de Haagse theaterproductie Pijnlijke Melodie van Grey Vibes en het Koorenhuis te realiseren in hun eigen gemeente. Doel van het project Pijnlijke Melodie het Land in was om het succes en de opgedane kennis van de bestaande productie te benutten en daarmee op grotere schaal een brug te slaan tussen ouderen, cultuurparticipatie en de zorgopleiding. Daarnaast was het streven dat de nieuwe producties een aanzet geven tot het ontwikkelen van blijvende theaterbroedplaatsen voor 55+ in deze nieuwe gemeentes. Inmiddels is het project in de drie steden succesvol afgerond. Lees hier het verhaal uit Breda, van Letizia Rompelberg – Hertog Zout.

Het mooie is dat er zowel in Breda als in Culemborg en Zwolle stappen zijn gezet voor een vervolg. Het is uitdrukkelijk de bedoeling om daar theater te blijven maken met ouderen. Marianne Barendsen, ‘coach’ vanuit Grey Vibes en producent van de oorspronkelijke Pijnlijke Melodie: “Het vliegwieleffect van dit project Pijnlijke Melodie het Land in is nog veel groter dan gehoopt. Het geeft de behoefte aan en betekent dat er nog veel terrein te winnen valt. Kom maar op!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’: #Geraniums! door Ron Magielse

Meer Nieuws