Nieuws

Zin in de zomer?

Geef ook ouderen een zomer om naar uit te kijken

Na opnieuw een lange, grijze winter is het genieten als de zon weer schijnt en de tulpen bloeien. Nog beter wordt het als de zomervakantie in aantocht is: zon, zee, vakantie – even helemaal niets. Suzanne Kooij, directeur van Stichting RCOAK en daarmee één van de initiatiefnemers van het Lang Leve Kunst Fonds, weet dat een deel van de ouderen veel minder uitkijkt naar de zomer. Zij roept organisaties dan ook om juist deze zomer te starten met kunstactiviteiten met en voor ouderen.

“Een groot deel van wat er in de samenleving aan activiteiten wordt georganiseerd kent een soort zomerstop, net als de voetbalcompetities. Of je het nu hebt over cursusprogramma’s of allerlei verenigingen, in de zomer staat het meeste stil. Voor veel ouderen betekent dit dat de momenten om naar uit te kijken wegvallen. Als de kinderen of vrienden dan ook nog op vakantie gaan wordt het wel heel stil”.

Suzanne doet dan ook een oproep om juist deze zomer te starten met kunstactiviteiten voor ouderen en daarvoor nu alvast een aanvraag in te dienen bij het Lang Leve Kunst Fonds. “We hebben daar de afgelopen jaren prachtige voorbeelden van gezien, bijvoorbeeld de Zomerschool van het Kunstmuseum in Den Haag. Natuurlijk zijn er allerlei vormen denkbaar. Voor het Lang Leve Kunst Fonds is het belangrijk dat de deelnemers aan een serie van activiteiten deelnemen, dus dat het niet eenmalig is. En dat zij echt uitgedaagd worden”.

Ook met het oog op de toch nog onzekere coronasituatie is starten in de zomer een goed idee. Suzanne: “wat mij betreft moeten we omdenken. Mocht de coronasituatie toch nog verslechteren, dan zal dat eerder in de winter dan in de zomer gebeuren, zo weten we nu. We kunnen dus beter nu de zomer benutten voor mooie kunstactiviteiten”.

Aanvragen kan op elk moment. Houdt er daarbij rekening mee dat het enkele weken tot een aantal maanden kan duren voor u uitsluitsel krijgt. Dus start vandaag nog met plannen maken. Voor je het weet is het zomer…

Voor aanvragen tot € 3.000 kunt u gebruik maken van het snelloket. De procedure is korter en u krijgt sneller uitsluitsel: voor 1 mei ingediend = voor 1 juni bericht. Het Lang Leve Kunst Fonds is een initiatief van Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK. 


Foto: Kunstmuseum Den Haag